Průměrné kapesné teenagera v Česku je 654 korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Výplata kapesného patří k jednomu ze základních prostředků, jak své ratolesti učit nakládání s penězi. Průměrná výše kapesného českého teenagera činí 654 korun měsíčně. Nejvyšší kapesné si pak užívají mladí z největších a nejmenších obcí. Vezmou-li se však v potaz obecně vyšší ceny ve větších městech, lze říci, že mladí z nejmenších měst si žijí oproti svým vrstevníkům zcela nejlépe. Zjištění přinesl průzkum agentury Stem/Mark pro skupinu Rockaway.

Šedesát procent oslovených rodičů uvedlo, že kapesné dávají svým dětem pravidelně, a to nejčastěji jednou měsíčně. „Mnoho rodičů řeší tuto povinnost zadáním trvalého příkazu v bance, aby si dítě zvyklo na pravidelné datum ‚výplaty‘ a naučilo se peníze vhodně rozložit do celého měsíce,“ vysvětluje průzkum.

Představa mladých o adekvátní výši kapesného se ale neshoduje s představou rodičů: vytoužená částka teenagerů je až dvakrát vyšší, než kolik reálně od rodičů dostávají, a to nehledě na velikost města, ve kterém žijí. Nejvyšší kapesné platí rodiče dětem ve velkoměstech nad sto tisíc obyvatel (průměrně 698 korun měsíčně) a v nejmenších obcích s méně než pěti tisícovkami obyvatel (průměrně 667 korun za měsíc).

Jen čtvrtina teenagerů si při nedostatku peněz hledá brigádu

Polovina mladých svoji ekonomickou realitu v okamžiku nedostatku prostředků řeší jednoduše uskromněním se. Jen zhruba čtvrtina z nich se odhodlá k hledání přivýdělku či pravidelné brigády, kterou má až polovina takto aktivních dětí/studentů.

Při překročení stanoveného rozpočtu se pak zhruba pětina teenagerů dál spoléhá na rodiče, kteří jsou pak zpravidla tolerantní – pokud dítě potřebuje prostředky na nějakou důležitou věc, až kolem 54 procent rodičů je ochotno sáhnout do kapsy. Kolem sedmnácti procent rodičů však praktikuje tvrdý sparťanský přístup: pokud teenagerovi prostředky nevyšly, má jednoduše smůlu a musí počkat.

Tito mladí většinou stále bydlí u svých rodičů, takže jim odpadá starost o náklady na bydlení a stravu a používají kapesné pouze pro osobní potřebu. Většina dětí zároveň uvádí, že jim rodiče platí účet za telefon a internet a také oblečení.

ČSOB nabízí Cool kartu bez účtu. Je určena na kapesné