Řadu obcí čeká od ledna rozpočtové provizorium

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erben Eduard

Desítky měst a obcí po celém Česku budou od 1. ledna hospodařit s rozpočtovým provizoriem. Jejich zastupitelům se nepodařilo schválit obecní rozpočet. V některých případech to ale může ohrozit dlouhodobé projekty a čerpání dotací z evropských fondů, upozornila Česká televize.

Rozpočtové provizorium se týká na jihu Moravy například Jevišovic nebo Hrušovan, kde zastupitelé rozpočtové provizorium schválili už v listopadu. Podobná situace je také v Moravském Krumlově. Tam chtějí zastupitelé o řádném rozpočtu jednat až v lednu nebo únoru, aby měli k dispozici přesné údaje o hospodaření města za předcházející rok, uvedla televize.

V provizoriu skončí také Hodonín. Zastupitelé města se nesešli v řádném počtu, aby rozpočet schválili. S provizoriem se bude potýkat i Tišnov. Zde může neschválený rozpočet na rok 2014 ohrozit dlouhodobé projekty. Problém může nyní nastat u financování zateplení centra sociálních služeb a rozšíření Základní školy Smíškova.

Rozpočtové provizorium se nevyhne ani řadě českých měst. V každém kraji se najde obec s neschváleným rozpočtem, jak tvrdí Česká televize. A to i včetně hlavního města Prahy - některým městským částem se rozpočet nepodařilo schválit.

Rozpočtové provizorium jako lepší varianta