Raiffeisen Bank loni kvůli Rusku možná prodělala přes půl miliardy eur

Pobočka Raiffeisen Bank

Pobočka Raiffeisen Bank Zdroj: Tomas Novak/Euro

Loňská ztráta rakouské bankovní společnosti Raiffeisen Bank International (RBI) možná přesáhne původně odhadovanou horní hranici 500 milionů eur (13,9 miliardy Kč). Záleží na tom, zda bude muset banka snížit hodnotu ruské divize. Banka již v září varovala, že za rok 2014 vykáže vůbec poprvé ve své historii ztrátu, která se má pohybovat v rozmezí 50 až 500 milionů eur.

„Výrazný pokles kurzu ruské měny a špatné ekonomické prognózy pro Rusko by mohly způsobit, že bude nezbytné učinit odpisy hodnoty majetku Raiffeisenbank Russia,“ upozornil generální ředitel RBI Karl Sevelda ve firemním časopise Raiffeisen-Zeitung.

Pokud by se stávající hodnota majetku Raiffeisenbank Russia nezměnila, ztráta by podle něj hranici 500 milionů eur nepřekročila. Mluvčí RBI zprávu podle agentury Reuters potvrdil.

Ztráta i kvůli Maďarsku

V září RBI varovala, že za rok 2014 skončí kvůli problémům na Ukrajině a v Maďarsku ve ztrátě. Kvůli vyšším rizikům na Ukrajině vlivem politického napětí banka zvýšila odhad rezerv na ztrátové úvěry a dodala, že bude muset přezkoumat ocenění nehmotných aktiv své ukrajinské divize Raiffeisen Bank Aval.

Na hospodaření v Maďarsku pak měly značný vliv nové zákony, které donutily banky působíci v Maďarsku kompenzovat zákazníkům „nesprávně oceněné půjčky“. Sevelda v té době prohlásil, že ztráta by za žádných okolností neměla být vyšší než 500 milionů eur.

Rakouská RBI vlastní i českou Raiffeisenbank. Ta v tuzemsku poskytuje bankovní služby od roku 1993 a patří v ČR ke středně velkým bankám.