Raiffeisen Bank prodává svou polskou divizi Francouzům

Raiffeisen Bank International

Raiffeisen Bank International Zdroj: profimedia.cz

Rakouská banka Raiffeisen Bank International (RBI) se dohodla na prodeji své polské divize francouzské bance BNP Paribas za 775 milionů eur (19,6 miliardy korun). Informovaly o tom banky ve svém společném prohlášení.

RBI se rozhodla prodat svou Raiffeisen Polbank, protože na polském trhu panuje vysoká konkurence a divize není dostatečně velká, aby mohla v této silné konkurenci vykazovat slušný zisk. BNP spojí Polbank se svými dosavadními aktivitami v Polsku, což posílí její pozici. BNP je šestou největší bankou v Polsku.

Součástí dohody nejsou půjčky Polbank v zahraničních měnách, převážně švýcarských francích. Ty si RBI ponechá. Polský regulátor KNF požaduje, aby takový toxický majetek zůstal v rukách stávajícího investora kvůli stabilitě bankovního sektoru.

Poláci si před finanční krizí vzali hypotéky a další půjčky ve švýcarských francích, po krizi však kurz franku prudce vzrostl, což splácení těchto úvěrů prudce prodražilo, dotlačilo řadu dlužníků do platební neschopnosti a způsobilo potíže ekonomikám.

RBI kvůli prodeji zaúčtuje mimořádnou ztrátu 120 milionů eur. Transakce by měla být dokončena ve čtvrtém čtvrtletí, napsaly agentury APA a Reuters.

"Tato transakce představuje významný krok k optimalizaci naší firemní skupiny," uvedl v prohlášení generální ředitel RBI Johann Strobl.

Raiffeisen Polbank má účetní hodnotu 6,49 miliardy zlotých (39,2 miliardy Kč) a majetek bez úvěrů v zahraničních měnách 36 miliard zlotých. Polská divize BNP, Bank BGZ BNP Paribas, má majetek 73 miliard zlotých.

V Polsku se v posledních několika letech uskutečnilo množství bankovních fúzí. Druhá největší státní banka Bank Pekao nyní uvažuje o fúzi s menším konkurentem Alior Bank, i když spojenci premiéra Mateusze Morawieckého chtějí, aby se Pekao spojila s polskou jedničkou, státní PKO BP. Pekao rázně popřela takové plány a PKO uvedla, že podobná jednání se nevedou.

Rakouská RBI je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank. Ta v České republice poskytuje bankovní služby od roku 1993.