Raiffeisenbank může převzít část ING Bank. Spojení schválil antimonopolní úřad

ING pobočka, ilustrační foto

ING pobočka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

ÚOHS uložil za tendr na armádní vrtulníky pokutu půl miliardy
Raiffeisenbank
Raiffeisenbank
4
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil Raiffeisenbank, aby převzala část ING Bank, která se v České republice zabývá osobním bankovnictvím. Akvizice podle úřadu hospodářskou soutěž nenaruší.

„Úřad konstatoval, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí již nabylo právní moci. K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází v oblasti vedení spořicích účtů pro soukromé osoby a oblasti distribuce podílových fondů,“ uvedl antimonopolní úřad.

Nizozemská banka ING v polovině února uvedla, že do konce letošního roku ukončí své služby osobního bankovnictví v České republice a nadále bude poskytovat pouze služby korporátního bankovnictví.

Uvedla, že rozhodnutí ukončit služby osobního bankovnictví po více než 20 letech poskytování spořicích účtů a podílových fondů bylo přijato s přihlédnutím k současným nepříznivým ekonomickým podmínkám a nejistotě v příštích letech.

ING má v ČR nyní asi 375 tisíc klientů osobního bankovnictví, kterým nabízí spořicí účty a podílové fondy. ING uzavřela dohodu s Raiffeisenbank, která dá klientům ING možnost stát se jejími zákazníky a převést si tam od března úspory a investice za zvýhodněné sazby. Další podrobnosti transakce firmy nezveřejnily.

Raiffeisenbank po povolení ÚOHS začne aktivně oslovovat klienty ING. Má s akvizicí zkušenosti z minulých projektů - eBanky, retailové části Citibank a Zuno banky.

Rozhodnutí o ukončení služeb osobního bankovnictví ING Bank se dotkne 225 pracovních pozic v ČR, které budou letos zrušené. Zbývajících 130 kolegů z korporátního bankovnictví bude dále poskytovat služby českým i globálním klientům ze své pražské kanceláře, uvedla dříve ING.

Globálně má ING, jedna z největších evropských finančních skupin, více než 38 milionů klientů osobního a korporátního bankovnictví na 40 trzích. Rozhodnutí opustit český trh osobního bankovnictví nemá podle ING vliv na služby osobního bankovnictví na dalších trzích.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Je pátou největší tuzemskou bankou. V ČR má asi 130 poboček a klientských center. Majoritním akcionářem je rakouská Raiffeisen Bank International. ÚOHS nyní posuzuje další transakci Raiffesenibank, při níž koupila 100 procent akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners.