Kellner drží pozice. Forbes ho 15 let řadí mezi nejbohatší lidi světa

Nejbohatší Čech Petr Kellner

Nejbohatší Čech Petr Kellner Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Nejbohatší Čech Petr Kellner
Nejbohatší Čech Petr Kellner
3
Fotogalerie

Majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner (56) poprvé pronikl do žebříčku světových boháčů amerického časopisu Forbes právě před patnácti lety, 10 března 2006. Časopis tehdy odhadl jeho majetek na zhruba 75 miliard korun. Na listině nejbohatších lidí planety tak byznysmen začínal na 224. místě. Nejbohatším Čechem Kellner zůstává, loni v říjnu odhadl Forbes jeho majetek na 293 miliard korun.

V posledním roce ale Kellner zchudl, když přišel zhruba o 57 miliard korun. Důvodem je špatné první pololetí jeho finanční skupiny Home Credit.

Druhé místo Forbesu loni obhájil realitní magnát Radovan Vítek, na třetí pozici se dostal majitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský, spolumajitel vydavatele deníku E15, a čtvrtý zůstal premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

V roce 2006 byl nejbohatším člověkem na světě tehdejší šéf softwarového gigantu Microsoft Bill Gates s majetkem v hodnotě padesát miliard dolarů, který vévodil pořadí od roku 1995.

Gatese poté na několik let vystřídal mexický podnikatel Carlos Slim Helú, Gates se ale na špičku vrátil a naposledy byl nejbohatším člověkem v roce 2017. Pak začala nadvláda šéfa Amazona Jeffa Bezose. Hodnota jeho majetku loni činila zhruba 113 miliard dolarů, kolem 2,8 bilionu korun.

Kellner si podle žebříčku deníku E15 nejbohatších Čechů a Slováků za rok 2020 drží první pozici s majetkem odhadovaným na 233 miliard korun.