Konsolidace českého bankovnictví. Klienti se bát nemusí

Pobočka Komerční banky, ilustrační foto

Pobočka Komerční banky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Česká národní banka
Česká národní banka
Česká národní banka
Česká národní banka
Česká národní banka
8
Fotogalerie

Na světové poměry v relativně roztříštěném bankovním sektoru v ČR se schyluje k dalším změnám, které byly delší dobu ve vzduchu, a pandemie Koronaviru je nejspíš urychlila. Nejistota, která se nad pandemií vznáší, a propad ziskovosti mohla donutit majitele menších bank k rychlejšímu rozhodování o prodeji a k ochotě jednat o ceně.

Na mnoha místech v Evropě už probíhají nebo jsou známé podobného transakce, jako u nás. Menší banky hledají silné partnery, aby rostly rychleji. Takové akvizice probíhají např. ve Španělsku, Itálii a Francii.

Postupně nám zde mizí menší nízkonákladové banky, které jsou podle mnoha odborníků méně výnosné, jelikož je více zatěžují regulace, která se zavádí už od finanční krize v roce 2008. To hraje do karet větším bankovním skupinám. Ty mají díky spojování přístup k novým klientům, mohou rozšířit nabídku služeb a produktů, zlepšit uživatelskou podporu a modernizaci aplikací a technologií.

Společně s postupující digitalizací se banky budou také zbavovat mnoha svých zaměstnanců a budou také zmenšovat svou pobočkovou síť. V příštích letech tak banky plánují propouštění stovek zaměstnanců ročně a zavírání desítek poboček.

A co se tedy děje a kde to začalo?

Vlastnické změny na Českém bankovním trhu nejsou nic nového. Začalo to už v době privatizace, kdy Českou spořitelnu ovládla rakouská Erste Bank Sparkassen, Československou obchodní banku (ČSOB) belgická KBC Bank a Komerční banku francouzská Societe General.

Bohužel většinu těchto privatizačních změn provázely značné problémy. Prodej akcií České spořitelny se odehrál na několikrát a trval dlouhých deset let, což sebou neslo vysoké náklady. ČSOB převzala zadluženou a krachující IPB a Komerční banka měla „na triku“ podivné obchody s firmou BCL Trading kontroverzního podnikatele Baraka Alona, který z banky „vylákal“ přibližně 8 miliard korun.

Další akvizice se už ale odehrály bez podobných problémů (alespoň těch viditelných).

2007 – V tomto roce se Živnostenská banka přejmenovala na UniCredit Bank ČR a fúzovala s HVB Bank ČR.

2008 – Od svého v stupu na Český trh uskutečnila Raiffeisenbank v tomto roce svou první akvizici a koupila Českou eBanku, ze které převzala to nejlepší – účet eKonto, který je její vlajkovou lodí dodnes.

2016 – další nákup Raiffeisenbank byla české Citibank, ve které Raiffeisenbank převzala retailovou část poskytující služby fyzickým osobám.

V tomto roce se však odehrála ještě jedna významná změna. Americký konglomerát GE, se rozhodl prodat veškeré své finanční divize a česká GE Money Bank vstupuje na burzu a stává se z ní Moneta Money Bank.

2017 – Raiffeisenbank integrovala do svého portfolia další banku a to Českou pobočku Zuno Banky AG, která patřila mezi první tuzemské online banky.

2020 – dokončila skupina MONETA akvizici Wüstenrot – stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky a stala se tak vlastníkem 100 procent akcií u obou společností.

2021 – teprve nedávno začal a už tu máme tři nové změny:

Raiffeisenbank kupuje Equa banku. Transakce by měla být dokončena ve druhém čtvrtletí tohoto roku v závislosti na rychlosti schválení regulačními orgány.

Raiffeisenbank kupuje platební instituci Akcenta. Transakce stále čeká na schválení regulatorními orgány, ale očekává se, že do konce května tohoto roku bude uzavřena.

ING bank se v České republice rozhodla ukončit svou retailovou část (osobní bankovnictví – spořicí účty a podílové fondy)" a dohodla se s Raiffeisenbank na exkluzivní spolupráci při převzetí klientů. Klienti jsou o možném přechodu k Raiffeisenbank informováni v digitálním bankovnictví a Raiffeisenbanka je také hodlá aktivně oslovovat. Pokud ale klienti ING Bank do Raiffeisenbanky přejít nechtějí, samozřejmě nemusejí. ING Bank jim v takovém případě postupně vypoví všechny aktivní smlouvy.

A to je všechno?

Slučování bank na Českém trhu bude ještě nejspíše pokračovat. Stále je ve hře spojení Monety a Air Banky, v minulosti byla na prodej také Expobank, a ještě v minulém roce byla na prodej mBank. Zájem velkých hráčů mohou také budit mladé banky, jako např. Creditas.

Ničeho se však nebojme, většina výše zmíněných změn měla pro klienty pozitivní přínos, a pokud klient se „sloučením“ nesouhlasí, je mu většinou nabídnuta možnost bez sankcí odejít k jiné instituci.

Autor je finančním specialistou poradenské firmy 4fin.