Raiffeisenbank se zařadí mezi největší hráče na trhu. Dostala povolení koupit Equa bank

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: E15 Michael Tomeš

Raiffeisenbank
Raiffeisenbank
3
Fotogalerie

Česká národní banka vydala v pátek souhlas ke koupi Equa bank ze strany Raiffeisenbank. Společně se souhlasem antimonopolního úřadu jsou nyní splněny veškeré základní podmínky pro uskutečnění transakce. Následovat bude vypořádání dohodnutých kroků mezi akcionáři obou bank, převod akcií a příprava na samotnou právní fúzi obou společností.

Raiffeisenbank od prvního ohlášení záměru spojení obou bank zdůrazňuje, že neplánuje měnit nynější podmínky pro klienty Equa bank. „Pro klienty Equa bank se nic nemění. Všechny klienty budeme průběžně informovat o dalších krocích,“ uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Raiffeisenbank od začátku roku 2021 oznámila několik akvizic. Vedle dohody s Equa bank také exkluzivní spolupráci s ING nebo koupi platební instituce Akcenta.

Raiffeisenbank i díky tomu poroste v počtu svých retailových klientů a stane se tak jednou z největších bank na českém trhu. Již dnes má společně s Raiffeisen stavební spořitelnou přes 1,3 milionu klientů a posiluje svou pozici na tuzemském trhu. Od začátku roku samotná Raiffeisenbank zvýšila počet klientů ze 680 tisíc na současných 820 tisíc.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International. Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí 2021 klesl čistý zisk meziročně o 26 procent na 599 milionů korun. Důvodem byla pandemie koronaviru. Aktiva banky vzrostla o 17 procent na 446 miliard Kč.

Equa bank patří mezi menší banky. Na český trh vstoupila v roce 2011 poté, co společnost Equa Group Limited převzala Banco Popolare ČR. Equa Group byla dosud ve vlastnictví fondů, které spravuje britská společnost AnaCap Financial Partners LLP. Equa bank v roce 2020 z téhož důvodu meziročně klesl konsolidovaný čistý zisk o 55 procent na 182 milionů korun.