Rakouská matka nalila do české Raiffeisenbank miliardy, aby poplatila nákup Equa bank

Rakouská Raiffeisenbank nalila do své české dcery v závěru dubna takřka 4,5 miliardy nového kapitálu.

Rakouská Raiffeisenbank nalila do své české dcery v závěru dubna takřka 4,5 miliardy nového kapitálu. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Igor Vida, generální ředitel Raiffeisenbank
Raiffeisenbank
3
Fotogalerie

Rakouská Raiffeisenbank nalila do své české dcery v závěru dubna takřka 4,5 miliardy nového kapitálu. Čerstvé peníze mají umožnit vypořádání nákupu Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners, jejíž akvizici banka oznámila začátkem února.

Česká Raiffeisenbank si tak úpisem 440 tisíc nových akcií navýší svůj základní kapitál o bezmála 40 procent. 

„Navyšování kapitálu, které proběhne formou úpisu akcií mateřskou společností, je součástí procesu transakce akvizice Equa bank,“ uvádí mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. V polovině dubna povolil bance nákup menšího konkurenta Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Cenu transakce ani jedna ze stran nijak nekomentovala. 

„Důvodem navýšení kapitálu mohlo být zachování robustní kapitálové přiměřenosti Raiffeisenbank,“ soudí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler s tím, že objem navýšení kapitálu se pravděpodobně značně blíží kupní ceně Equa bank.

Jak již loni napsal deník E15, odborníci na oceňování firem odhadli výslednou cenu v rozpětí mezi 50 a 80 procenty úrovně vlastního kapitálu banky, což by ke konci loňského roku odpovídalo částce mezi 2,8 a 4,4 miliardy korun. „Unijní banky se obvykle obchodují mírně pod úrovní své účetní hodnoty; ta byla v případě Equa bank koncem třetího kvartálu mírně pod pěti miliardami korun,“ uvádí zdroj deníku E15 z bankovních kruhů, který si nepřál být jmenován.

Equa bank v roce 2020 meziročně klesl čistý zisk o 55 procent na 182 milionů korun. Výdělky srazila především tvorba rezerv na půjčky z úvěrového moratoria. Počet klientů Equa bank se nicméně oproti roku 2019 zvýšil o 13 procent na 477 tisíc. Z pohledu velikosti aktiv je Equa bank zhruba pětkrát menší bankou než Raiffeisenbank. 

„Naše velikost se změní v počtu retailových klientů. Myslím, že bychom se mohli stát čtvrtým největším hráčem na českém trhu. Počítám do toho i naši nedávnou akvizici Raiffeisen stavební spořitelny,“ uvedl koncem března v rozhovoru pro deník E15 šéf české Raiffeisenbank Igor Vida o pozici své banky po uzavření akvizice. Úplné dokončení transakce je plánováno na konec tohoto čtvrtletí.