Raiffeisenbank ve čtvrtletí zvýšila zisk o polovinu

Raiffeisen

Raiffeisen Zdroj: ctk

Tuzemská Raiffeisenbank zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 52 procent na 884 milionů korun. K zisku přispěla nižší tvorba opravných položek a úspory v provozních nákladech.

„V prvním čtvrtletí letošního roku jsme zaznamenali nejvyšší čtvrtletní zisk v celé téměř dvacetileté historii banky,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Lubor Žalman.

Raiffeisenbank podle něj byla kvůli evropským regulatorním opatřením nucena během prvního čtvrtletí omezit poskytování některých úvěrů, především hypoték. „Všechny nové regulatorní požadavky jsme však již v prvním čtvrtletí v předstihu splnili a v posledních měsících tak opět úvěrujeme bez jakéhokoli omezení,“ dodal Žalman.

Celková aktiva banky stoupla ke konci března meziročně o 2,4 procenta na 198,1 miliardy korun, což řadí Raiffeisen bank mezi středně velké banky. Objem úvěrů bance meziročně mírně vzrostl na 157,9 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o téměř desetinu na 138,5 miliardy, k nárůstu vkladů došlo především na spořicích účtech.

Čisté úrokové výnosy meziročně kvůli poklesu marží bance poklesly o šest procent na 1,65 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků vzrostly o 5,7 procenta na 539 milionů korun. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly u banky meziročně o 35 procent na 252 milionů korun. Provozní náklady banky klesly o 7,6 procenta na 1,2 miliardy korun. Raiffeisenbank ve svém portfoliu ani nadále nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy, tedy Portugalska, Itálie, Irska, Řecka a Španělska. Téměř 99 procent svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky, zbývající část tvoří především firemní dluhopisy velkých českých firem. Trojici největších tuzemských bank v prvním čtvrtletí stoupl v souhrnu čistý zisk o devět procent na 11,95 miliardy korun. Česká spořitelna zvýšila čistý zisk o více než 17 procent na téměř 4,5 miliardy korun. Komerční bance stoupl zisk o více než tři procenta na téměř 3,5 miliardy korun. ČSOB ve čtvrtletí zvýšila čistý zisk o šest procent na čtyři miliardy korun.