Řecké banky se pomalu uzdravují, ECB opět snížila strop jejich nouzového financování

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) dnes opět snížila strop nouzového financování řeckých bank, tentokrát o 7,8 miliardy na 77,9 miliardy eur (2,1 bilionu korun), oznámila řecká centrální banka. Snížení podle ní odráží zlepšující se situaci řeckých bankovních domů od chvíle, kdy Atény v létě přistoupily na podmínky nového záchranného programu pro Řecko. Mezinárodní měnový fond (MMF), který se do něj prozatím odmítl zapojit, by prý o své účasti mohl rozhodnout v lednu.

Řecké banky jsou na nákladném financování z nouzového programu ELA závislé od února, kdy je ECB kvůli politické nejistotě v zemi a váznoucím rozhovorům v rámci staršího mezinárodního úvěrového programu vyřadila z běžných operací týkajících se likvidity.

Řecká vláda musela na přelomu června a července banky na tři týdny uzavřít a zavést omezení pohybu kapitálu. Jejich znovuotevření umožnila až dohoda o novém záchranném programu pro Řecko, který mezinárodní věřitelé podmínili dalšími reformami a úspornými opatřeními. V srpnu se odliv vkladů z řeckých bank zastavil.

Řecko očekává konec omezení v polovině roku

Řecká vláda nyní předpokládá, že všechna omezení pro pohyb kapitál zcela zruší do poloviny příštího roku. Země nyní usiluje o dokončení první revize zavádění reforem podle nového záchranného programu, což by otevřelo cestu k rozhovorům o zmírnění dluhu Řecka. Nejmenovaný unijní činitel dnes podle agentury Reuters uvedl, že tato revize by mohla být dokončena v únoru příštího roku.

Zmírnění dluhu by Řecku mohlo pomoci lépe zvládat obrovský státní dluh, který nyní představuje zhruba 180 procent hrubého domácího produktu (HDP). Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos agentuře Reuters řekl, že v otázce řešení dluhu je dlouhodobý závazek od partnerů v eurozóně zásadní k tomu, aby se obnovila důvěra investorů v Řecko a aby hrozba odchodu Řecka z eurozóny zmizela jednou provždy.

Tříletý úvěrový program pro Řecko v objemu 86 miliard eur z letošního léta v současnosti celý financují Evropané. MMF se k němu na rozdíl od dvou předchozích záchranných balíků pro Řecko prozatím připojit odmítl, dokud od Atén neobdrží dostatečné závazky týkající se požadovaných reforem a od věřitelů v Bruselu závazky týkající se zmírnění řeckého dluhu.

Mluvčí fondu Gerry Rice dnes podle agentury AFP prohlásil, že MMF by o své účasti v programu mohl rozhodnout v lednu, na kdy se plánuje kontrola plnění podmínek nového úvěrového programu. Právě od hodnocení stavu řeckých reforem a prvků souvisejících s řeckým dluhem se prý bude konečné rozhodnutí MMF odvíjet.

Šéf ministrů financí 19 zemí platících eurem Jeroen Dijsselbloem dnes prohlásil, že Řecko se musí vzchopit dlouhodobě fungujícím způsobem, musí provést reformy, včetně nepopulární reformy důchodového systému. Kvůli těmto a dalším hospodářským škrtům se dnes v zemi koná další generální stávka, druhá za poslední měsíc.

Kostas Tsivos: Řecko před volbami prožívá krizi v krizi