Rekapitalizace řeckých bank prý nemusí stát více než deset miliard eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Pomoc s dodáním nového kapitálu do řeckých bank bude eurozónu možná stát jen deset miliard eur (270,6 miliardy korun) nebo ještě méně. Řekl to nejmenovaný unijní činitel agentuře Reuters. Evropská centrální banka (ECB) o víkendu sdělila, že čtyři hlavní řecké soukromé banky budou pro přežití potřebovat maximálně 14,4 miliardy eur (téměř 390 miliard korun), což je méně, než se původně předpokládalo.

Věřitelé v eurozóně si v rámci nejnovějšího mezinárodního záchranného programu pro Řecko v objemu 86 miliard eur vyhradili na rekapitalizaci částku až 25 miliard eur.

„Vypadá to, že… z obálky 25 miliard… by stačilo deset miliard, které se nacházejí v ESM (Evropském stabilizačním mechanismu),“ uvedl podle Reuters nejmenovaný významný unijní činitel.

Uvolnění zbývajících 15 miliard eur, které nyní zřejmě nebudou potřeba, je spojeno s dokončením první revize záchranného programu. Věřitelé během této kontroly ověřují, které z dohodnutých reforem již Řecko uskutečnilo.

Ministři financí eurozóny se již shodli, že tato první revize by neměla být dokončena později než 15. listopadu. Podle řady činitelů je to vzhledem k mnoha zpožděním v rámci celého procesu v současnosti nereálné.

Atény a jejich věřitelé musejí stále najít shodu nad zákonem o zabavování majetku pro nesplácení hypoték, nad otázkami ohledně daně z přidané hodnoty či nad otázkou minimálních cen generických léčiv, tedy kopií přípravků, kterým vypršela patentová ochrana. Ministři financí eurozóny budou o pokroku v uskutečňování řeckých reforem jednat příští pondělí.