Řecko může překlenout finanční problémy pokladničními poukázkami

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Řecko by mohlo získat peníze, které mu tento měsíc chybí k vyrovnání splatných dluhopisů, vydáním pokladničních poukázek. Listu Katimerini to řekl náměstek řeckého ministra financí Christos Staikuras.

Atény musí 20. srpna splatit dluhopis v částce 3,2 miliardy eur (80,5 miliardy Kč) a nové peníze může získat od mezinárodních věřitelů nejdříve v září.

„Situace je na hranici únosnosti, což bude trvat do září, kdy bude hotova zpráva („trojky“ čili zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu),“ řekl náměstek. „Obezřetně hospodaříme s peněžními rezervami a zkoumáme několik řešení, například vydání pokladničních poukázek. Optimální řešení vybereme v dohodě s našimi partnery,“ dodal.

Eurozóna schválila první splátku pomoci pro Řecko

Míra řecké nezaměstnanosti vzrostla na nový rekord 21,8 procenta

Řecko je od trhu víceletých dluhopisů odstřiženo od jara 2010, kdy se stalo prvním státem, který požádal partnery v eurozóně o finanční pomoc. Téměř každý měsíc ale vydává krátkodobé pokladniční poukázky a výnosy z nich financuje splácení jejich předešlých emisí.

Splatnost řeckých dluhopisůSplatnost řeckých dluhopisů | E15

Tento měsíc musí Řecko ke splacení tříměsíčních a šestiměsíčních poukázek získat emisí nových 2,6 miliardy eur. Německý list Die Welt v sobotu napsal, že ECB se ve čtvrtek rozhodla zvýšit pro řeckou centrální banku limit pokladničních poukázek, které může řecká centrální banka přijímat do zástavy za nouzové úvěry bankám.

Atény v květnu 2010 dostaly pomoc 110 miliard eur, ta ale problém s řeckým předlužením nevyřešila. Letos mezinárodní věřitelé sjednali s Řeckem druhý balík pomoci ve výši 130 miliard eur. Atény se nyní snaží přesvědčit věřitele, aby mu vyplatili další část dohodnuté pomoci a zástupci „trojky“ mají dnes jednat s ministrem financí Jannisem Sturnarasem.