Rekordní pokuta pro Commonwealth Bank of Australia. Největší australská banka zaplatí miliardy

Commonwealth Bank of Australia

Commonwealth Bank of Australia Zdroj: profimedia.cz

Největší australská banka Commonwealth Bank of Australia (CBA) se dohodla, že zaplatí rekordní pokutu 700 milionů australských dolarů (téměř 12 miliard korun) za porušování pravidel, která mají bránit praní špinavých peněz a financování terorismu. Podle agentury Reuters se banka na urovnání sporu dohodla s vládní finanční agenturou AUSTRAC. Dohodu ještě musí schválit soud. Sjednaná pokuta je nejvyšší v historii australského firemního sektoru.

CBA přiznala, že v 53 750 případech porušila zákony namířené proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Banka nehlásila úřadům podezřelé transakce a její kontrolní mechanismy selhaly, napsala agentura Reuters.

"Peníze prané prostřednictvím účtů CBA zahrnovaly příjmy syndikátů zabývajících se dovozem a prodejem drog a zbraní," píše se v dokumentu, který obě strany sporu předložily soudu. Banka podle dokumentu rovněž neposkytla úřadům adekvátní informace o transakcích několika klientů, se kterými byla spojena "potenciální hrozba terorismu či financování terorismu".