Provozovatelé hazardu čelí rekordním pokutám, stát je ale obtížně vymáhá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

ilustrační, hazard
daňové ráje, ilustrační
daňové ráje, ilustrační
4
Fotogalerie

Nový zákon o hazardních hrách nezvýšil jen požadavky na podnikatele, ale také celkovou sumu uložených pokut. Zatímco do roku 2016 stát vyměřoval sankce v desítkách milionů korun ročně, od loňska to jsou stovky milionů. Důvodem skokového nárůstu jsou regulace hazardu na internetu.

Na dotaz deníku E15 ministerstvo financí uvedlo, že loni uložilo pokuty on-line provozovatelům hazardu v rekordní výši 251 milionů korun, za první čtyři měsíce letošního roku pak již 195 milionů korun. Z celkové částky už Celní správa vymáhá sedmdesát milionů, avšak na část pokut stát zřejmě nikdy nedosáhne, neboť někteří provozovatelé sídlí v daňových rájích.

Od roku 2014 do roku 2016 řešil pokuty specializovaný finanční úřad, který v tomto období udělil provozovatelům loterií a podobných her sankce v celkové výši 55 milionů korun. Většinou trestal využívání ilegálních kvízomatů, slevostrojů, karetních turnajů nebo SMS soutěží.

Kvůli nesouladu tehdejšího zákona o loteriích s evropským právem nebylo možné trestat také internetové provozovatele. To se od loňska změnilo, suma uložených pokut tak stoupla o řád na stamiliony. Při udržení současného tempa ukládání pokut bude letošní rok rekordním.

„Loni byli zpočátku pokutovaní provozovatelé, kteří na neformální výzvu ministerstva financí dobrovolně ukončili nelegální cílení na osoby s bydlištěm v Česku. Letos pokutujeme ty, kteří cílit nepřestali a ministerstvo muselo přistoupit k zápisu těchto webů na černou listinu,“ uvedl mluvčí rezortu Filip Běhal. Oproti loňsku prý ministerstvo pokutuje méně, zato ve vyšších částkách.

Všechny pokuty byly přitom uloženy za týž přečin – provoz hry bez povolení nebo řádného ohlášení podle zákona. U řady pokut je však nepravděpodobné, že reálně přispějí do státního rozpočtu.

„Vymáhání od provozovatelů se sídlem například v Karibiku je během na dlouhou trať. Pokud by ale pokutovaná společnost chtěla v budoucnu v Česku legálně působit, uhrazení sankce je jednou z podmínek pro získání licence,“ uvedlo ministerstvo. To při exekučních řízeních spolupracuje se zahraničními regulátory.

„Největší problém spočívá ve vymahatelnosti, která se blíží nule, nebo jednotkám procent. Stejná situace platí i v zahraničí. Význam pokut spočívá v preventivním účinku, který umí účinně zabránit nelegálním firmám v podnikání. Hlavní hráči českého internetového trhu nebyli pokutováni,“ dodává ředitel Asociace provozovatelů kursového sázení Marek Herman.

Zatímco se celková suma uložených pokut s přechodem na nový zákon výrazně zvýšila, příspěvek kamenných provozoven, které kontroluje Celní správa, klesl. V roce 2016 stát uložil sankce ve výši 23 milionů, loni jen 1,1 milionu. Letos je to prozatím 180 tisíc, uvedla Hana Prudičová za Generální ředitelství cel. Loni bylo uloženo 62 pokut, do konce dubna deset.