Řekové mohou zakládat nové bankovní účty. Omezení se zmírňují

Řecká banka, fronta na výběr z bankomatu

Řecká banka, fronta na výběr z bankomatu Zdroj: ctk/AP

Řecká vláda opět zmírnila omezení pro pohyb kapitálu, která zavedla v důsledku dluhové krize. Řekové tak nyní mohou převádět menší částky do zahraničí a zakládat nové bankovní účty k hrazení splátek úvěrů či daní.

Podle výnosu řeckého ministerstva financí mohou převody do zahraničí činit maximálně 500 eur (13 500 korun) měsíčně na osobou. V platnosti nadále zůstává omezení výběru hotovosti na 420 eur týdně na osobu. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters.

Další známkou zlepšování situace v řeckém bankovním systému je pak rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) poprvé snížit celkový limit nouzové pomoci řeckým bankám.

Snížení limitu pro pomoc

ECB snížila strop nouzové likvidní pomoci (ELA) pro řecké finanční instituce na 89,7 miliardy eur z dosavadní výše 91 miliard eur, řekly dnes agentuře Reuters zdroje z bankovního sektoru. ECB tak učinila na žádost řecké centrální banky, která tuto pomoc bankám v zemi rozděluje.

Řecké banky jsou letos kvůli prudkému odlivu vkladů zcela závislé na dodávkách finanční likvidity od centrální banky a ECB stanovuje její celkový maximální objem. Nový ministerský výnos rovněž umožňuje poslat čtvrtletně až osm tisíc eur řeckým studentům v zahraničí na hrazení školného a ubytování.

Řecko zavedlo omezení pohybu kapitálu koncem června, kdy rovněž dočasně uzavřelo banky. Díky následné dohodě s věřiteli na novém záchranném programu mohly banky 20. července znovu otevřít a Atény začaly omezení pohybu kapitálu postupně zmírňovat.

Řecké banky mají od červencové dohody Atén s eurozónou díky obnovenému přílivu peněz dostatek rezervní hotovosti. V důsledku toho část nouzové pomoci nevyužívají, uvedly už dříve zdroje.