Rothschildové jdou proti proudu, chtějí vydělat na krizi v Rusku

Petrohrad, ilustrační foto

Petrohrad, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Finanční poradenská společnost Rothschild Group zvažuje v letošním roce najímání dalších zaměstnanců pro své operace v Rusku. Jde tak proti trendu velkých západních finančních poradenských firem, které v Rusku naopak své operace omezují. Skupina očekává, že může v Rusku vydělávat i v době, kdy se ruská ekonomika potýká s potížemi. Řekl to agentuře Reuters ředitel operací v Rusku a Společenství nezávislých států Giovanni Salvetti.

Firma se podle Salvettiho může v Rusku nyní zaměřit na poradenství při restrukturalizaci dluhu, výměně majetku a nuceném prodeji. O všechny tyto aktivity je zájem právě v době, kdy se ekonomice nedaří.

Rothschild působí v Rusku od roku 1994. Firma radí při prodeji majetku, včetně primárních nabídek, restrukturalizaci dluhu, výměně majetku a dalších typech dohod. Jejími hlavními konkurenty v Rusku jsou divize dvou největších ruských bank Sberbank a VTB a také přední globální hráči, jako Citi nebo Deutsche Bank.

Nejisté obchody

Salvetti očekává, že vlna restrukturalizací dluhu bude trvat do poloviny příštího roku. Firma nyní v Rusku a SNS pracuje na restrukturalizaci firemního dluhu ve výši zhruba 15 miliard dolarů (362 miliard korun). Výhled po dokončení těchto restrukturalizací je však nejistý. Všechno bude podle Salvettiho záviset na globálních cenách energií a dalších komodit, na jejichž vývozu je Rusko velmi závislé.

Ruská ekonomika loni kvůli nízkým cenám ropy, sankcím západních zemí a nedostatečnému přístupu na zahraniční kapitálové trhy klesla o 3,7 procenta. Salvetti očekává, že se výkon ruské ekonomiky může zlepšit v druhé polovině letošního roku. Většina dalších zahraničních investorů však tento optimismus nesdílí a očekávají, že letos ekonomika klesne o jedno procento a k růstu se vrátí v roce 2017.