Royal Bank of Scotland zaplatí rekordní pokutu kvůli hypotečním cenným papírům

Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland Zdroj: profimedia.cz

Britská Royal Bank of Scotland zaplatí ve Spojených státech 4,9 miliardy dolarů (111 miliard korun) za urovnání obvinění, že v letech 2005 až 2008 oklamala investory při prodeji cenných papírů krytých hypotékami. Oznámilo to americké ministerstvo spravedlnosti a upozornilo, že pokuta je zatím největší, jaká byla uložena jedné společnosti v souvislosti s pochybeními, která způsobila finanční krizi.

USA obvinily Royal Bank of Scotland z toho, že oklamala investory při upisování a vydávání cenných papírů krytých hypotékami na bydlení, podhodnotila rizika související s mnoha úvěry a poskytla nepřesné údaje. Cenné papíry tak byly kryté hypotečními úvěry, u kterých bylo vysoké riziko, že nebudou splácené.

Ministerstvo dodalo, že i přes urovnání Royal Bank of Scotland zpochybňuje obvinění a nepřiznala pochybení. Banka se s ministerstvem na pokutě již předběžně dohodla v květnu.

 

Royal Bank of Scotland tento měsíc uvedla, že poprvé za deset let vyplatí akcionářům dividendu. Urovnání s americkým ministerstvem spravedlnosti a obnovení dividendy jsou dva z posledních velkých milníků v návratu RBS k normální činnosti, který trval deset let. Hrozba pokuty měla negativní dopad na cenu akcií banky a bránila jí ve vyplacení dividendy akcionářům.

Urovnání s Royal Bank of Scotland je další z řady masivních urovnání dosažených mezi americkou vládou a velkými globálními bankami za jejich chování, které vedlo k finanční krizi. Na počátku srpna se ministerstvo dohodlo s americkou Wells Fargo, že zaplatí za urovnání podobného sporu 2,09 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Vývoj akcií RBS v posledním roce: