Rubl dál padá, Rusové nakupují dolary

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru Zdroj: ctk

Rusové v říjnu zvýšili podíl dolarů a dalších cizích měn ve svých bankovních vkladech a snížili podíl rublu. Projevují se v tom obavy z letošního prudkého oslabování ruské měny. Rublová hodnota devizových vkladů v Rusku dosáhla hodnoty 3,86 bilionu rublů (asi 1,8 bilionu korun). Byl to meziměsíční nárůst o více než 12 procent a větší část z něj byla odrazem poklesu hodnoty rublu vůči dolaru za říjen o zhruba osm procent. Hodnota rublových vkladů klesla o 0,3 procenta na 13,8 bilionu rublů.

Strach z propadu rublu vede řadu Rusů k nákupům dolarů ve směnárnách. Ty si někteří ukládají na účty u bank, častěji si ale pronajímají bezpečnostní schránky a ukládají je do nich, protože se bojí omezení výběru z bank.

Rubl od jara srážejí obavy z dopadu západních sankcí proti Rusku za jeho postoj vůči Ukrajině, což vede k zastavení přílivu zahraničních investic do země. Další příčinou oslabování je pokles světových cen ropy a strach z jeho vlivu na finanční situaci země.

Vývoj kurzu rublu k americkému dolaru

Rubl vůči dolaru přišel letos zatím o téměř 30 procent své hodnoty. Minulý týden jej centrální banka přestala udržovat za vysokých nákladů v omezeném rozpětí a nechala jeho kurz volnému pohybu. Ruská měna se poté stabilizovala a podpořila ji i vyjádření prezidenta Vladimira Putina.

Stabilita měny byla jednou z hlavních vymožeností Putinovy vlády na ekonomickém poli. Letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy vedl pád rublu k uzavření bank a ztrátě úspor obyvatelstva.