Ruská centrální banka prodává podíl v moskevské burze

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Ruská centrální banka prodá akcie, které vlastní v moskevské burze. Podle zdrojů z finančních trhů, na které se odvolává agentura Reuters, se již rozběhla veřejná nabídka poloviny z podílu, který banka vlastní.

Banka již zahájila zrychlenou sekundární veřejnou nabídku na prodej podílu 11,75 procenta, tedy poloviny z podílu, který v burze vlastní. Cena akcií v nabídce by se měla pohybovat kolem 60 rublů (35 korun) za akcii, což znamená, že by banka mohla z prodeje získat až 500 milionů dolarů (deset miliard korun). Dnes akcie moskevské burzy zavřely na ceně 65,05 rublu.

Moskevská burza je hlavním místem pro obchodování s akciemi, dluhopisy, měnami a deriváty v Rusku. Burza loni uskutečnila primární nabídku akcií, ze které získala 15 miliard rublů. Cena akcie pro primární nabídku byla stanovena na 55 rublů.

Centrální banka v rámci primární nabídky neprodala žádné akcie. Dnes banka uvedla, že se rozhodla prodat akcie, aby dostála federálnímu zákonu z roku 2013. Ten stanoví, že banka prodá celý svůj podíl v burze do 1. ledna 2016.

Moskva láká další členy do euroasijské unie. Její cíle ale zůstávají daleko