Ruská ERB bank má od ČNB zakázáno poskytovat úvěry a přijímat vklady

ČNB

ČNB Zdroj: E15

Česká národní banka (ČNB) zakázala bance s ruským kapitálem ERB bank poskytovat úvěry a přijímat vklady od veřejnosti. Výplata pojištěných vkladů není nyní aktuální, uvedl Garanční systém finančního trhu, u kterého jsou podle zákona pojištěny peníze klientů. ERB bank se zaměřuje hlavně na financování českého exportu do Ruska, ale poskytuje i běžné bankovní služby. V České republice má pobočky v Praze a v Karlových Varech.

„ČNB jako výkonný orgán dohledu nad finančním trhem po důkladném posouzení vyhodnotila situaci v ERB bank a rozhodla se vydat předběžné opatření a upravit prozatím pravidla pro fungování banky tak, aby v průběhu správního řízení nedocházelo k nevratným ztrátám v případě zhoršení její finanční situace,“ uvedl mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Podle předběžného opatření ČNB banka může dále pořizovat pouze aktiva s nulovým rizikem s výjimkou aktiv nutných k zajištění běžného provozu a s výjimkou ukládání vkladů v bankách, které mají licenci udělenou dle zákona o bankách nebo v bankách se sídlem v členských státech Evropské unie.

Garanční systém finančního trhu (GSFT) v tiskové zprávě poukázal na to, že činnost ERB bank je omezena pouze částečně. „Výplata náhrad vkladů prostřednictvím garančního systému není nyní aktuální,“ uvedla výkonná ředitelka GSFT Renáta Kadlecová. Garanční systém podle ní sleduje kroky ČNB. „V případě, že by v budoucnu došlo k rozhodnutí o výplatě náhrad vkladů, je to situace, na kterou jsme standardně připraveni,“ dodala Kadlecová. Garanční systém podle ní nyní disponuje částkou 29,8 miliardy korun, přitom v ERB bank bylo ke konci loňska pojištěných vkladů za 3,8 miliardy.

Oprávnění pro operace v EU

Česká národní banka udělila licenci ERB bank, dříve známou pod názvem Evropsko-ruská banka, v roce 2008. Bance tak dala oprávnění operovat po celé Evropské unii. Šlo o první ruský finanční ústav, který od rozpadu bývalého Sovětského svazu získal novou licenci v zemi EU.

Podle deníku Mladé fronty dnes měli klienti v České republice u banky v roce 2014 uloženo celkem 4,6 miliardy korun a banka hospodařila v témže roce se ztrátou 63 milionů korun. ERB bank sponzoruje například Prague International Ballet Gala a účastní se řady akcí na ruském velvyslanectví.

Evropsko-ruská banka zahajuje provoz v Česku