Rusňák má volnou cestu k ovládnutí Chytrého Honzy

David Rusňák

David Rusňák Zdroj: DRFG

David Rusňák
Jiří Paták, zakladatel společnosti Chytrý Honza
3
Fotogalerie

Investiční skupina DRFG může převzít finančně-poradenskou společnost Chytrý Honza, fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné. Skupina podnikatele Davida Rusňáka kupuje úspěšnou poradenskou firmu od jejího zakladatele Jiřího Patáka.

Úřad uvedl, že DRFG bude Chytrého Honzu kontrolovat prostřednictvím brněnské společnosti kari time. V prosinci přitom ÚOHS povolil vstup DRFG do firmy Chytrý Honza, když DRFG financovala odkup většinového podílu zakladatelem Chytrého Honzy Jiřím Patákem od investiční skupiny Rockaway a nizozemské finanční skupiny Aegon, jež vlastnily společně téměř 80 procent Chytrého Honzy.

ChytryHonza.cz se pod Patákovým vedením dostal mezi lídry online finančního trhu, když v roce 2014 propojil dosavadní internetové služby s offline prodejními kanály v podobě vlastních poboček a sítě finančních poradců Bonnet. I díky tomu společnost v roce 2016 vzbudila pozornost nizozemské finanční skupiny Aegon.

Pro Rockaway znamenal prodej podílu zhodnocení jedné z klíčových částí portfolia, která je součástí skupiny od jejího vzniku. U Aegonu zase prodej podílu souvisel s odchodem z českého a slovenského trhu.

Před vstupem DRFG Paták vlastnil 20,5 procenta Chytrého Honzy, Rockaway 49,5 procenta a Aegon 30 procent, po prosincovém vstupu investiční skupiny měl Paták získat většinu. Tu teď prodal DRFG za neupřesněnou částku.