Sankce drtí ruské banky, další usiluje o státní pomoc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ruská vláda jedná o poskytnutí finanční pomoci až 100 miliard rublů (49,5 miliardy korun) pro státem ovládaný finanční ústav Gazprombank. Ta je třetí největší bankou v Rusku. Podobně jako některé další ruské finanční ústavy má omezený přístup na mezinárodní kapitálové trhy, neboť se stala terčem západních sankcí proti Rusku za jeho postup v ukrajinské krizi.

Podle ministra hospodářství Alexeje Uljukajeva by finanční pomoc pro Gazprombank měla sloužit k posílení kapitálu této banky. Prostředky pro Gazprombank by prý stát mohl vzít z ruského Fondu národního bohatství, jednoho ze dvou velkých státních fondů, kam putují výnosy z prodeje ruské ropy.

Gazprombank přitom ještě během léta tvrdila, že evropské a americké sankce nemají žádný vliv na její provoz a finanční stabilitu. Nyní ale připouští finanční potíže a upozorňuje zejména na dluh ve výši 3,2 miliardy dolarů, který má banky Ukrajina.

Vláda kromě toho jedná také o státní pomoci pro ruskou bankovní dvojku VTB Bank, která je rovněž na sankčním seznamu. V tomto případě by mohlo jít až o 250 miliard rublů.

Ruská bankovní jednička Sberbank zatím kvůli sankcím o státní pomoc nezažádala. I ona ale jejich vliv pociťuje, což dokládá stížnost banky u Soudního dvora Evropské unie.