Saunia zadlužená na všech frontách jde do Vídně. Na seznamu věřitelů je i koupelnová velmoc Siko

Společnost Saunia provozuje sauny v obchodních centrech.

Společnost Saunia provozuje sauny v obchodních centrech. Zdroj: Saunia

Smrští dalších bondů drobným investorům hodlá známý hráč českého saunového byznysu a dluhopisového trhu v jedné osobě financovat expanzi do rakouské metropole.
Společnost Saunia provozuje sauny v obchodních centrech.
3
Fotogalerie

Smrští dalších bondů drobným investorům hodlá známý hráč českého saunového byznysu a dluhopisového trhu v jedné osobě financovat expanzi do rakouské metropole. Firma Saunia, která měla podle posledních dostupných výkazů v polovině roku 2021 přes 300 milionů korun nakumulovaných ztrát a bezmála půl miliardy korun dluhů, zároveň tvrdí, že má za sebou nejlepší sezonu v historii. Saunii, kterou drží nad vodou mimo jiné i peníze lídra tuzemského trhu s koupelnovým vybavením Siko, přitom dohání dramatický růst úrokových sazeb. 

„V současné době je projekt expanze do Vídně v rané fázi, začnou projekční práce a po získání povolení se začne stavět. Ze zkušenosti s výstavbou ostatních poboček trvá tento proces zhruba dva roky, než přivítáme první zákazníky,“ uvádí dominantní akcionář Saunie Bohumil Píše.

V reklamních bannerech Saunie nabízejících firemní dluhopisy, které jsou k vidění třeba na Facebooku, nicméně působí záměr vídeňské expanze jako chytlavá investorská vábnička. Samotný, zhruba třetinový podíl Píše ve firmě, stejně jako ostatních společníků, je od loňského léta zastaven oproti dluhům s limitem šesti milionů eur ve prospěch polské investiční skupiny CVI. Ta je ve středoevropském regionu známa jako úvěrová společnost pro malý a střední byznys.  

Ani přes aktivní prodej dluhopisů přitom Saunia nenabízí komplexní obrázek o své finanční situaci, poslední veřejně publikované informace o firemním byznysu jsou bezmála dva roky staré. Na ztrátové hospodaření nicméně v posledních dostupných závěrkách opakovaně upozorňoval i auditor společnosti ve svých zprávách k účetním závěrkám z minulých let a upozornil na riziko jejího nejistého trvání.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!