Sazka nebyla podhodnocená, hájil Cupka posudek za několik milionů

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

Znalecký posudek ohledně hodnoty Sazky, který zpochybnila Česká spořitelna, stál několik milionů korun. Vyplývá to z vyjádření insolvenčního správce Josefa Cupky v pořadu Otázky Václava Moravce. Posudek vypracovala poradenská společnost Ernst&Young. Spořitelna již dříve upozornila na údajné nedostatky. Celková hodnota Sazky byla podle ČS kvůli početní chybě při prodeji podhodnocená o 1,3 miliardy korun. Správná výše hodnoty společnosti je prý asi 4,9 miliardy.

Za nejvýznamnější nedostatek považuje ČS chybu ve výpočetním ocenění provozní části Sazky. Společný podnik PPF a KKCG Sázková kancelář přitom získal Sazku ve výběrovém řízení. Za Sazku nabídl nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Společnost Ernst&Young odmítla, že by při výpočtu ocenění Sazky chybovala.

Více posudků nenechal Cupka vypracovat podle svých slov především proto, že je to „velmi drahá záležitost“. V případě Sazky stál podle něj jednotky milionů korun. „Zákon mi navíc neukládá nechat vypracovat více posudků. A i kdybych nechal vypracovat například dva, mohl by někdo chtít i třetí posudek,“ uvedl.

I kdyby v posudku byla chyba, což Cupka vyloučil, tak byly dodrženy podmínky věřitelského výboru. Ten Cupkovi uložil, že nesmí Sazku prodat za méně než dvě třetiny celkové ceny podniku. Členem věřitelského výboru je i zástupce České spořitelny.

Cupka zároveň dodal, že nemá vůbec žádný problém znalecký posudek zařadit do soudního spisu. Přístup tak k němu získají všichni věřitelé.

Česká spořitelna zažalovala minulý týden společnost Sázková kancelář, která je novým vlastníkem Sazky, a insolvenčního správce Josefa Cupku ohledně smlouvy o prodeji loterijní firmy. Česká spořitelna, která má vůči Sazce zajištěnou pohledávku zhruba 216 milionů korun, současně vyjádřila pochybnosti o nestrannosti soudce Jaromíra Harmacha, který vedl insolvenční řízení se Sazkou.

Banka již koncem září navrhla soudu zrušení výběrového řízení a vyhlášení nového. Městský soud v Praze ale žádosti nevyhověl a schválil její prodej společné firmě skupin PPF a KKCG.