Sázky proti euru se dostaly na rekord

Sázky hedgeových fondů proti euru dosáhly poslední týden loňského roku nového rekordu. Stupňují tak tlak na společnou měnu, která vstupuje do dalšího roku své dluhové krize.

Spousta velkých fondů v minulém roce přišla o peníze na sázkách proti euru v průběhu celého roku, protože společná evropská měna zůstávala překvapivě silná navzdory zhoršujícímu se stavu evropské ekonomiky. Euro v posledních dvou měsících roku výrazně ztrácelo a rok zakončilo jako nejztrátovější z hlavních světových měn a spadlo na desetileté minimum vůči japonskému jenu.

Klesající euro spustilo novou vlnu sázek na další pokles společné měny. Podle americké Komise pro komodity a futures (CFTC) převážil v týdnu do 27. prosince počet otevřených krátkých pozic (spekulace na pokles) nad sázkami na růst eura vůči dolaru o téměř 128 tisíc kontraktů. Hodnotu kontraktů komise nezveřejňuje.

„Obvykle, když vidíme takový převis krátkých pozic, znamená to krátkodobou korekci eura směrem dolů,“ řekla deníku Financial Times Carole Laulhereová z francouzské banky Société Générale. „V dlouhodobějším horizontu jsou důležitější fundamenty, ale ty se v poslední době také zhoršují,“ dodala Laulhereová. Euro v prosinci na páru s dolarem oslabilo o 3,6 procenta a dostalo se na hladinu 1,29 dolaru za euro.

Údaje americké CFTC zachycují jen část celého eurodolarového trhu, který je jedním z největších a nejlikvidnějších na světě. Podle dat britské centrální banky – Bank of England – tvoří eurodolar více než třetinu objemu veškerých obchodů s měnami.

Odolnost eura během roku 2011 vůči tlakům na oslabení překvapila většinu analytiků. Někteří ji přičítají několika faktorům. Mezi nimi je nákup eur pro získání „bezpečných“ německých vládních dluhopisů, diverzifikaci devizových rezerv směrem od dolaru v centrálních bankách rozvíjejících se trhů a stahování kapitálů evropskými bankami ze svých poboček mimo eurozónu, to vše udrželo podle odborníků poptávku po euru vysokou a společná měna 17 členských zemí eurozóny tak příliš neoslabovala.