Sberbank dosáhla na rekordní zisk

Sberbank

Sberbank Zdroj: Profimedia

Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 27 procent na rekordních 212 miliard rublů (75,5 miliardy korun). Oznámila to dnes firma, která působí i na českém trhu. Banka dodala, že je na cestě ke splnění svých celoročních finančních cílů.

Sberbank si v posledních letech vede lépe než širší bankovní sektor v Rusku, který tvrdě zasála ekonomická krize. Ruská centrální banka v loňském roce podnikla kroky na záchranu tří významných finančních ústavů a desítky menších bank uzavřela.

Sberbank však navzdory dobrým finančním výsledkům na domácím trhu čelí problémům v zahraničí. Minulý týden oznámila, že se dohodla na prodeji turecké divize Denizbank firmě NBD ze Spojených arabských emirátů.

Generální ředitel German Gref následně uvedl, že Sberbank hodlá omezovat své aktivity v Evropě. Vedení české Sberbank ale potvrdilo význam českého trhu pro akcionáře banky.

Sberbank CZ, do února 2013 Volksbank CZ, působí na českém trhu od roku 1993. Od 1. ledna 1997 pak jako samostatná akciová společnost. Většinovým vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni.