Sberbank plánuje zdvojnásobit zisk

Budova Sberbank v Novosibirsku

Budova Sberbank v Novosibirsku Zdroj: CC BY 3.0: Obakeneko - Wikimedia Commons

Šéf Sberbank German Gref představil plány na léta 2014 až 2019. Hodlá zvýšit zisk a aktiva na dvojnásobek. Počet zaměstnanců se přitom má snížit o 30 tisíc. Dle nové strategie by měl v roce 2018 čistý zisk banky činit 740 až 750 miliard rublů. Očekává se, že letos dosáhne 370 miliard.

„Naším úkolem je zdvojnásobení čistého zisku a udržení každoročního 14- až 16procetního růstu,“ uvedl Gref pro agenturu Reuters. Banka počítá s tím, že počet klientů vzroste ze stávajících 65 milionů na 71 milionů. „Potřebujeme udržovat dost velké tempo růstu. Máme velké možnosti ke zvýšení našich finančních ukazatelů v perspektivě pěti let,“ dodal Gref.

Od podzimu řídí strategii Sberbank Alexej Kudrin, v minulosti proslulý ministr financí Ruska. Pro novou „pětiletku“ se počítá s úspěchem zahraničních aktiv, ta by měla růst až třikrát rychleji. Jejich podíl by měl v ziscích činit až 15 procent.

Zároveň se očekává také snížení výdajů. V rámci předpokládané optimalizace mají klesnout o sto miliard rublů. Dle slov Grefa se počet zaměstnanců za pět let sníží o 30 tisíc ze stávajících 250 tisíc. Zavřít by se mělo 3600 z nynějších 18 400 poboček.

V současné době se plní strategie stanovená v roce 2008, kterou připravila agentura McKinsey. Plány ohledně zvýšení zisku byly obdobné. Podařilo se je splnit, v roce 2007 zisk Sberbank činil 117 miliardy rublů.

Sberbank má v Česku ambiciózní plány. Zachrání ruský kapitál tuzemské exportéry?