Sberbank si v Česku chystá půdu pro expanzi

Sberbank

Sberbank Zdroj: profimedia.cz

V situaci, kdy západoevropské matky českých bank počítají problémy a stahují si z tuzemska zisky, se na trhu vynořil nový solventní hráč, ovšem z Východu. Největší ruská banka Sberbank nedávno dokončila převzetí české pobočky a jejích osmi dalších regionálních sester rakouské Volksbank International a začala odkrývat své první plány.

Místopředseda představenstva Sberbank Sergej Gorkov řekl, že do rozvoje české sítě bude matka masivně investovat, kolik přesně, bude jasné až letos v červenci. Sberbank si to může dovolit: její loňský zisk dosáhl v přepočtu 200 miliard korun, když meziročně narostl o 74 procent. Jasné je zatím to, že Volksbank by se nejspíše během letoška měla přejmenovat na Sberbank a začne s otevíráním nových poboček, nejprve v Karlových Varech, kde sídlí silná ruská komunita.

„Český trh je pro nás velmi důležitý, po Polsku je největší v regionu. Je stabilní, má růstový potenciál a vysoce kvalifikovaný bankovní personál,“ řekl Gorkov. Česko se podle něj stane pro Sberbank platformou pro celý region, banka zde chce vyvíjet a zkoušet nové produkty a služby. Český a slovenský trh budou první, kam mají jít investice Sberbank.

Dosavadní šéf Volksbank Libor Holub uvedl, že banka by v horizontu čtyř let chtěla posílit na trhu korporátních úvěrů a zdvojnásobit svůj tržní podíl na zhruba pět procent. Podle Gorkova se chce orientovat především na financování česko-ruského obchodu. Hraje se o pořádně velké sousto, obrat obchodu s Ruskem měl loni rekordní hodnotu 20 miliard dolarů. Gorkov dodal, že banku budou zajímat i čeští investoři v Rusku, zmínil dobrou pozici Kellnerova HomeCreditu.

Volksbank bude podle Gorkova logicky cílit i na ruskojazyčnou klientelu v Česku. Její počet se pohybuje kolem 130 tisíc lidí. Banka chce ale nadále posilovat i v retailu. Sberbank jako nový vlastník bude také obměňovat statutární orgány české Volksbanky.