Sberbank vykázala rekordní čtvrtletní zisk. Meziročně vzrostl o desítky procent

Sberbank

Sberbank Zdroj: Stepan Bruner, E15

Ruský finanční ústav Sberbank hospodařil ve třetím čtvrtletí s rekordním čistým ziskem 224,1 miliardy rublů (80,6 miliardy korun), čímž vysoko překonal očekávání. Největší ruská banka dnes uvedla, že čistý zisk vzrostl v porovnání s předchozím tříměsíčním obdobím o 20,7 procenta, meziročně pak o 63,6 procenta.

Analytici v průzkumu agentury Reuters předpovídali v průměru zisk 189,8 miliardy rublů. Čistý příjem z úroků ve čtvrtletí vzrostl o 4,9 procenta na 375 miliard rublů, meziroční nárůst činil 9,4 procenta. Celkové příjmy se zvýšily meziročně o 14,5 procenta na 498 miliard rublů, čtvrtletní nárůst činil 3,4 procenta.

Rezervy na nedobytné úvěry banka meziročně snížila ze 101,7 miliardy na 58,2 miliardy rublů. Podle místopředsedy představenstva a finančního ředitele Alexandra Morozova se o výsledky hospodaření zasloužila především zvýšená úvěrová aktivita, kterou přinesl hospodářský růst.

"Aktivní správa aktiv a pasiv nám umožnila optimalizovat náklady na financování, udržet výnosy aktiv, a tím vykázat lepší marži," uvedl Morozov.

Ukazatel kapitálové přiměřenosti označovaný jako Tier 1, tedy poměr základního kapitálu k celkovému objemu rizikově vážených aktiv, dosáhl na konci třetího čtvrtletí 11 procent.

Zisk na akcii se meziročně zvýšil o 62,4 procenta na 10,33 rublu. Generální ředitel Sberbank German Gref uvedl, že představenstvo hodlá v prosinci projednat novou dividendovou politiku.