Schäuble zkritizoval nákupy dluhopisů ECB

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: CTK

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se znovu rezervovaně vyjádřil ke snaze Evropské centrální banky (ECB) podpořit ekonomiku eurozóny nákupy cenných papírů a zdůraznil, že slabé ekonomiky potřebují hlavně reformy. V rozhovoru, který otiskl německý list Bild, ministr rovněž ocenil šéfa německé centrální banky Jense Weidmanna za argumenty proti takovýmto krokům.

Schäuble se obává, že příliv peněz od ECB by mohl snížit tlak na strukturální ekonomické reformy. „ECB se může rozhodovat nezávisle. Ale nemělo by dojít k tomu, že levné peníze podryjí reformní úsilí v některých zemích. Strukturální reformy nemají žádnou alternativu - pokud se má situace znovu zlepšit,“ dodal ministr.

Šéf ECB Mario Draghi dal po posledním zasedání bankovní rady na počátku prosince najevo, že počátkem příštího roku banka rozhodne, zda podnikne další opatření na podporu slábnoucí ekonomiky měnové unie. Vyjádřil se také vstřícně k metodám kvantitativního uvolňování formou nákupů státních dluhopisů. ECB zatím na podzim začala s nákupy bezpečných dluhopisů a dalších cenných papírů vydávaných komerčními bankami, aby podpořila úvěrovou aktivitu.

Německá opozice

Proti nákupům cenných papírů se na zasedáních ECB podle zdrojů agentury Reuters postavili dva němečtí členové v čele s Weidmannem. Ten také nedávno upozorňoval na právní překážky případných nákupů státních dluhopisů a řekl, že nákupy, jichž v posledních letech využívaly centrální banky USA a Japonska, by v Evropě nefungovaly.

Schäuble na otázku ohledně Weidmannova vlivu v ECB řekl, že „německý hlas má jistě svou váhu, avšak i přestože je Německo ekonomicky nejsilnější, není schopno vždy prosadit svou.“ Řekl, že podporuje Weidmannův postoj, a dodal, že spolu s kancléřkou Angelou Merkelovou s Draghim intenzivně diskutují.

Jakákoli nová řecká vláda bude muset respektovat sliby současné vlády

Schäuble se vyjádřil rovněž k situaci v Řecku, kde se parlamentu tento týden ani napodruhé nepodařilo zvolit nového prezidenta. „Jakákoli nová řecká vláda bude muset respektovat sliby současné vlády a předešlých kabinetů,“ řekl ministr. Vyjádřil také přesvědčení, že v případě předčasných voleb se situace kolem řeckého dluhu nezmění.

V případě, že řecký parlament nezvolí hlavu státu ani ve třetím kole plánovaném na pondělí, budou v novém roce následovat předčasné volby. Podle průzkumů nynější vládnoucí koalice v případných předčasných volbách svou pozici pravděpodobně neobhájí a nejsilnější stranou by se stala levicová formace SYRIZA předsedy Alexise Tsiprase, která odmítá dohody s mezinárodními věřiteli a nehodlá pokračovat v úsporném kurzu dosavadní vlády.