Šéf Raiffeisen rezignoval kvůli podezřelým nákupům bytů v Asii

Raiffeisenbank (Profimedia.cz)

Raiffeisenbank (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Šéf rakouské skupiny Raiffeisen Bank International (RBI) Herbert Stepic nabídl své křeslo generálního ředitele poté, co se objevilo podezření, že Stepic nakupoval nemovitosti v Asii ze zahraničních kont. Stepic chce zůstat mimo funkci, dokud se vše nevyjasní a opakuje, že v žádném případě nešlo o krácení daní. O případu informují rakouská média.

„Šlo o soukromé obchody z let 2006 a 2008. Investice byly provedeny z peněz zdaněných v Rakousku,“ řekl Stepic v pátek ve Vídni deníku Die Presse.

Stepic si měl podle informací novinářů prostřednictvím dvou firem sídlících v Hongkongu a na Britských panenských ostrovech koupit tři byty v Singapuru. O svém nákupu Stepic, který je v Rakousku respektovaným bankéřem, neinformoval představenstvo RBI. Stepic trvá na tom, že dvě společnosti, Yatsenko International Limited a Takego Holdings Limited, nebyly „offshorovými konstrukcemi“, které by používal k investicím do realit.

Herbert Stepic, šéf Raiffeisen Bank InternationalHerbert Stepic, šéf Raiffeisen Bank International | E15Herbert Stepic

Svého nástupce šestašedesátiletý šéf RBI zatím nejmenoval. Než bude nový šéf vybrán, povede RBI Stepic. Výběr by měl být proveden velice brzy, možná již příští týden. Akcie RBI spadla v reakci na rezignaci Stepice o 3,3 procenta.

Herbert Stepic, držitel prestižních ocenění jako například Evropský bankéř roku, byl architektem expanze rakouského bankovního domu do postkomunistické východní Evropy. V mnoha zemích včetně Česka z firmy Raiffeisen vybudoval uznávanou značku, píše deník Die Presse.

Lubor Žalman: U některých úvěrů je tak nízká marže, že už o ně nemáme zájem