Šéf sankcemi zasažené VTB: Banka by mohla odejít z burzy v Londýně

Pobočka ruské banky VTB

Pobočka ruské banky VTB Zdroj: Peruanec, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Druhá největší ruská banka VTB by mohla stáhnout své akcie z londýnské burzy a zvažovat vstup na burzu v Číně. V tomto roce to ale prý nenastane. Prohlásil to podle agentury Reuters výkonný ředitel Andrej Kostin. VTB, která se letos stala terčem sankcí uvalených na Rusko kvůli Ukrajině, má kvůli tomu problémy se získáváním kapitálu na západních trzích.

Akcie VTB se na burze v Londýně a v Moskvě obchodují od roku 2007. Primární veřejná nabídka akcií tehdy VTB vynesla kolem osmi miliard dolarů.

Výkonný ředitel VTB a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Andrej Kostin dnes na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu řekl, že banka není spokojena s pozicí londýnské akciové burzy London Stock Exchange (LSE). „Vážně zvážíme naši účast na London Stock Exchange. Přemýšlíme o čínských burzách,“ dodal. V rozhovoru s ruskými médii podotkl, že případný zápis na čínskou burzu se letos pravděpodobně neuskuteční. Žádný časový horizont ale neuvedl.

VTB v září získala kapitál v objemu 214 miliard rublů, když ruské ministerstvo financí nakoupilo prioritní akcie VTB, tedy cenné papíry, s nimiž jsou spojena přednostní práva týkající se dividendy. Podle říjnové zprávy ruského listu Vedomosti požaduje VTB Bank od státu finanční podporu až 200 miliard rublů (96,9 miliardy korun) na posílení kapitálu. Kostin se k tomu dnes odmítl vyjádřit.