Šéf švýcarské národní banky se obává vývoje na realitním trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: snb.ch

Švýcarská národní banka je v permanentním krizovém režimu, prohlásil dnes v rádiu DRS 1 její prezident Philipp Hildebrand. Znepokojuje ho zejména nejistota kolem řešení dluhové krize v eurozóně a vývoj na realitním trhu.

„Jsme v permanentní krizovém režimu čtyři a půl roku,“ řekl Hildebrand. „Tvůrci politiky se stále zabývají novými jevy, musíme zmírnit jejich negativní dopady a připravit se na další vývoj,“ citoval prezidenta banky Bloomberg.

Nejistota kolem vývoje dluhové krize ovlivní také švýcarskou ekonomiku, banka také kvůli této nejistotě včera upravila prognózu vývoje inflace ve Švýcarsku směrem dolů.

„Spojení finanční krize společně s krizí na trhu nemovitostí - to by opravdu bolelo dlouho,“ vyjádřil Hildebrand své největší obavy. To, jak se zhoršila situace na realitním trhu nedávno jasně ilustroval jeden ze dvou největších evropských realitních veletrhů – mnichovský Expo Real. Mezi 37 tisíci účastníků se domlouvalo jen minimum obchodů. „Atmosféra je mnohem depresivnější než loni,“ přiznal tehdy šéf strategie JP Morgan Asset Management Joe Valente.