Singer: ČNB v případě nutnosti oslabí kurz koruny

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: ctk

Česká národní banka (ČNB) je v případě nutnosti připravena oslabit kurz české koruny. Pomohlo by to exportním firmám i jejich zaměstnancům. Zatím ale tento krok na podporu české ekonomiky není na pořadu dne, řekl Hospodářským novinám (HN) guvernér ČNB Miroslav Singer. Podle něj na tom ale Česko ani světová ekonomika nejsou tak špatně, jak to vypadalo před třemi lety.

Bankovní rada ČNB na konci září snížila úrokové sazby na rekordní minimum 0,25 procenta. Podle Singera tento krok zafungoval. Nyní už může ČNB ubrat pouze čtvrt procentního bodu, záporné sazby nejsou možné. Pokud by poté bylo stále potřeba podpořit ekonomiku, musela by ČNB přistoupit k jiným opatřením. „Zdá se nám jako nejjednodušší pohnout s kurzem měny. Je to logické u země, která vyváží produkty odpovídající 80 procentům jejího HDP,“ sdělil HN Singer.

V současné době to ale není nutné. „Ceny nemovitostí klesly, teď jde hlavně o to, aby lidé neměli pocit, že budou klesat věčně. To se někdy může stát a to by pro nás mohl být důvod, který bychom museli intervenovat,“ řekl deníku Singer.

Podle něj není třeba, aby byl český spotřebitel ve větší depresi než v roce 2007. „Lidé se nemusí chovat tak konzervativně. A proto jim snižujeme sazby, abychom jim znepříjemnili držení peněz v bankách. A proto jim svým způsobem hrozíme, že kdyby ceny měly klesat rychle, tak to nebude tak rychlé, aby se jim vyplatilo dávat peníze do banky za nulový úrok,“ řekl Singer.