Skupina AXA v Česku a na Slovensku loni zvýšila provozní zisk o desetinu

Axa

Axa Zdroj: Rasch Jan/Euro

Finanční skupině AXA v Česku a na Slovensku v roce 2014 stoupl provozní zisk meziročně o desetinu na 250 milionů korun. Informoval o tom generální ředitel společnosti Martin Vogl. AXA v ČR a na Slovensku nabízí životní i neživotní pojištění, investování a spoření na stáří. Má 1,5 milionu klientů a spravuje aktiva za 109 miliard korun.

„Kormě zvyšování kvality prodeje má na dobré finanční výsledky vliv i důraz na digitalizaci a inovace,“ uvedl finanční ředitel společnosti Sébastien Guidoni. AXA loni zpracovala 43 procent smluv čistě elektronicky, o rok dříve to bylo 16 procent smluv. Na výsledcích firmy se projevuje i růst rizikového a neživotního pojištění. Objem předepsaného pojistného v rizikovém a neživotním pojištění se během posledních dvou let téměř zdvojnásobil na 1,6 miliardy korun, upozornil Guidoni.

AXA životní pojišťovna si drží na trhu stabilní pozici s 14,4 miliardy korun pod správou a více než 240 tisíc smluv. V roce 2014 vykázala čistý hospodářský výsledek 171 milionů korun, předloni to bylo 242 milionů korun. AXA pojišťovna vstoupila na trh v roce 2008 a nabízí pojištění majetku (budovy, domácnosti) a pojištění aut (povinné ručení, havarijní pojištění). Ztráta AXA pojišťovny se loni zlepšila o 100 milionů korun na 112 milionů korun.

AXA penzijní společnost se na českém trhu penzijního pojištění umístila na čtvrtém místě z pohledu spravovaných aktiv. Meziročně stouply o devět procent na 36,5 miliardy Kč, což představuje tržní podíl téměř 12 procent. Společnost má více než 400 tisíc klientů.

AXA investiční společnost vstoupila na trh v roce 2007 a ke konci roku 2014 měla přes 118 tisíc klientů. Společnost spravuje drobné klientele aktiva za 4,4 miliardy korun. Skupina AXA je celosvětovým lídrem v oblasti finančního zabezpečení. Celosvětově má AXA 103 milionů klientů v 59 zemích, 160 tisíc zaměstnanců.