Skupina GE Money v Česku za loňský rok vykázala čistý zisk 4,5 miliardy

GE Money Bank

GE Money Bank Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Skupina GE Money, do které patří GE Money Bank, GE Money Auto a GE Money Leasing, vytvořila v Česku v roce 2015 podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 4,5 miliardy korun. Srovnatelné výsledky za rok 2014 zveřejní do konce měsíce. Skupina také oznámila, že GE Money Bank požádá o přijetí k obchodování na pražské burze. Podle českých účetních standardů v roce 2014 vykázala skupina čistý zisk 4,3 miliardy korun.

Tuzemská GE Money Bank dnes oznámila záměr požádat o přijetí všech svých kmenových akcií k obchodování na hlavním trhu pražské burzy. Nabídka souvisí se záměrem amerického konglomerátu General Electric prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost. Většinu svých akcií hodlá nabídnout institucionálním investorům.

„Dividendová politika banky počítá do budoucna s každoročním vyplácením 70 procent čistého zisku,“ řekl ČTK ředitel banky Tomáš Spurný. Z loňského zisku však bude vyplacena dividenda 4,5 miliardy Kč prodávajícímu akcionáři, tedy GE Electric. Banka se po vstupu na burzu bude podle Spurného dále soustředit zejména na drobnou klientelu, malé a střední podniky a také na financování zemědělců.

GE Money Bank je v Česku šestou největší bankou, která má milion klientů. Analytici dříve uvedli, že cena této středně velké banky by se mohla pohybovat od 25 do 90 miliard korun.

GE Money Bank má dvě hlavní divize. Retailová divize loni vykázala zisk před zdaněním 4,128 miliardy korun a poskytovala služby 1,068 milionu klientů. Pohledávky za klienty činily 53,7 miliardy korun. Komerční divize dosáhla ke konci loňského roku zisk před zdaněním 1,32 miliardy korun a poskytovala služby 69 tisíc klientů.

Z největších bank České spořitelně klesl loni čistý zisk meziročně o 5,2 procenta na 14,3 miliardy korun. Čistý zisk skupiny ČSOB v roce 2015 stoupl o tři procenta na 14 miliard Kč. Komerční bance loni klesl čistý zisk na 13,132 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 1,5 procenta. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk 5,64 miliardy korun, což je meziroční růst o téměř 15 procent.

Skupina GE Money ČR je součástí GE Capital, globální finanční divize společnosti General Electric. GE Money Bank patří v Česku ke středně velkým bankám.