Skupina KBC víc než zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 333 milionů eur

KBC

KBC Zdroj: ctk

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC za druhé čtvrtletí letošního roku zvýšila konsolidovaný čistý zisk na 333 milionů eur (přes osm miliard korun) ze 149 milionů před rokem. Banka vlastnící ČSOB dnes uvedla, že se ve výsledku odrazily silné příjmy aktivit v Belgii a na trzích ve střední a východní Evropě.

Za první pololetí banka vytvořila čistý zisk 1,15 miliardy eur a proti první polovině minulého roku ho téměř zdvojnásobila. Za první čtvrtletí roku měla zisk 821 milionů eur.V porovnání s prvním čtvrtletím přetrval solidní zisk každodenních operací i po změně účetní hodnoty řeckých vládních obligací. Čistý zisk z úroků byl na stabilní úrovni a mírně se zvýšil objem poskytnutých úvěrů díky hypotékám. Mírně klesl čistý příjem z poplatků, likvidita zůstává ale stabilně silná.

Bez jednorázových a mimořádných položek měla KBC očištěný čistý zisk ve čtvrtletí 528 milionů eur proti 554 milionům před rokem. Pololetní očištěný zisk stoupl na 1,19 miliardy eur proti 1,1 miliardy před rokem, uvádí podniková zpráva.

KBC je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a Rusku. Skupina zaměstnává zhruba 60 tisíc lidí a má asi 12 milionů klientů. ČSOB patří v Česku k největším bankovním skupinám. Do skupiny ČSOB patří vedle banky i například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, penzijní fondy Progres a Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.