Skupina Raiffeisen se možná změní, banky zkoumají možnosti sloučení

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank Zdroj: rbinternational.com

Rakouská Raiffeisen Bank International (RBI) a její mateřská nekotovaná společnost Raiffeisen Zentralbank (RZB) budou zkoumat možnosti sloučení. Cílem tohoto kroku má být posílení kapitálových rezerv RZB a zlepšení efektivity.

Oznámení přichází po měsících spekulací o možné fúzi, která by zjednodušila složitou strukturu celé skupiny a zmírnila tlak na RZB od regulátorů, aby posílila své kapitálové rezervy, napsala agentura Reuters.

Přezkoumání možnosti fúze by mělo trvat šest měsíců. Případné rozhodnutí o spojení by tak bylo schválené ještě do konce roku, uvedla RBI a dodala, že fúze by neovlivnila kotaci akcií RBI na burze.

RBI rovněž oznámila, že v prvním čtvrtletí její čistý zisk stoupl na 114 milionů eur (3,1 miliardy korun) z loňských srovnatelných 83 milionů eur. Zisk před zdaněním vzrostl o 22 procent na 229 milionů eur. Rezervy na ztrátové úvěry klesly o 77 procent.

RBI je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank. Ta v ČR poskytuje bankovní služby od roku 1993 a v současnosti je na českém trhu pátou největší bankou.