Skupina RSJ investuje přes své fondy šest miliard korun

Předseda představenstva společnosti RSJ Libor Winkler

Předseda představenstva společnosti RSJ Libor Winkler Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka, která při obchodování na burzách používá vlastní matematické modely a algoritmy, hodlá prostřednictvím svých fondů investovat šest miliard korun. Informoval o tom předseda představenstva skupiny RSJ Libor Winkler s tím, že jde o rozmanité projekty od hotelového komplexu na Zanzibaru až po licencovanou finanční instituci.

Skupina RSJ se skládá z obchodníka s cennými papíry, RSJ fondů a Nadace RSJ. Skupiny chce nyní podle Winklera vydatně investovat právě prostřednictvím šesti takzvaných podfondů podle jejich investičního zaměření.

Podfond RSJ Core investuje především do nemovitostí, například do projektu Byty Vítkov nebo hotelového komplexu na Zanzibaru. RSJ Gradus má investice hlavně do vědy, biotechnologií a zdravotnictví, RSJ Land do nákupu půdy, RSJ Agro do zdravého a k přírodě šetrného zemědělství, RSJ Tech do informatiky a informačních technologií a RSJ Finance do finančního sektoru, u jednoho subjektu již nyní čeká na licenci České národní banky. Zaměření činnosti neuvedl.

RSJ klesl počet obchodovaných kontraktů kvůli nízkým úrokovým sazbám

Společnosti RSJ meziročně klesl v roce 2014 počet obchodovaných kontraktů o 30 procent na 140 milionů. Důvodem poklesu byly nízké úrokové sazby, uvedl Winkler. Pokles počtu transakcí podle něj neznamená snížení výnosů obchodu, toto číslo ale firma kvůli konkurenci nezveřejňuje. Nyní se ale situace začíná zlepšovat, komplikací pro obchody je situace v Řecku, protože o ní rozhoduji politici, dodal.

RSJ obchoduje především s takzvanými futures kontrakty (zajištění rizika), jde tedy o obchody s úrokovými mírami, státními dluhopisy, zahraničními měnami, akciovými indexy, ropou, plynem a na spotovém trhu s americkými vládními dluhopisy. Firmu RSJ založil Winkler s Tomášem Janečkem a dnes má firma čtyři hlavní akcionáře. Vedle nich ještě Karla Janečka a Václava Dejčmara.

Lukáš Musil: RSJ bude v akvizicích agresívní