Skupině Air Bank loni stoupl čistý zisk o 50 procent. Ten činí přes dvě miliardy korun

Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici

Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici
Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici
Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici
Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici
Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici
14
Fotogalerie

Skupina Air Bank, kterou tvoří společnosti Air Bank, Benxy a český a slovenský Home Credit, loni vytvořila čistý zisk 2,252 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 50 procent. Skupina o tom dnes informovala ČTK. Bankám a spořitelnám v Česku tak v roce 2021 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 23,1 miliardy korun na 70,58 miliardy korun.

Skupina Air Bank, která patří do skupiny PPF, se spojuje s Moneta Money Bank. Zveřejnění výsledků skupiny Air Bank tak navazuje na loňské oznámení o jejím chystaném převzetí českou Moneta Money Bank za 25,8 miliardy korun. V prosinci 2021 schválili akcionáři Monety transakci, kterou dojde ke spojení dvou finančních institucí patřících mezi nejvýznamnější v ČR. Transakce ještě podléhá schválení ze strany příslušných regulátorů.

Během roku 2021 skupina získala 55.000 nových zákazníků a celkový počet aktivních klientů na konci roku 2021 dosáhl 1,283 milionu. Objem vkladů zákazníků stoupl ze 123,6 miliardy korun na konci předchozího roku na 129,3 miliardy korun na konci roku 2021. Výrazný nárůst zaznamenaly hypoteční úvěry, a to o 60 procent na 11,7 miliardy korun.

Video placeholde
Očima guvernéra: Inflace • Videohub

K pozitivním výsledkům skupiny přispělo mimo jiné uvolnění protipandemických opatření a oživení ekonomiky, které přineslo obnovení spotřebitelské poptávky. "Získali jsme mnoho nových klientů, výrazně rostlo i naše úvěrové portfolio. S postupným zvyšováním věku našich klientů, kteří jsou obecně mladší, než je průměr trhu, registrujeme stále nové příležitosti k nabídce dalších služeb. Jsme na dobré cestě ke splnění našeho cíle dosáhnout již v letošním roce zisku tří miliard korun,“ komentoval výsledky generální ředitel Air Bank Michal Strcula.

Firmy ze skupiny Air Bank jsou nepřímo ovládané společností Home Credit Group B.V., která je součástí skupiny PPF. Ta investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Celosvětově v pololetí roku 2021 zaměstnávala 80.000 lidí. PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídicí strukturu v Nizozemsku. Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. byl až do své loňské smrti nejbohatší Čech Petr Kellner, který podle výroční zprávy společnosti ovládal 98,93 procenta PPF.