Slušná dividenda: ČSOB pošle do Belgie téměř celý loňský zisk

ČSOB

ČSOB Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC získá od své divize ČSOB jako dividendu 13,21 miliardy korun, tedy téměř celý její loňský zisk. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zprávy pro Českou národní banku. ČSOB informaci nekomentovala.

ČSOB v únoru oznámila, že její čistý zisk loni mírně klesl na 13,6 miliardy korun z předloňských 13,66 miliardy. To je přibližně 30 procent zisku celé skupiny KBC, která loni zvýšila čistý zisk téměř o tři čtvrtiny na 1,76 miliardy eur (48 miliard korun).

KBC v posledních letech prodala řadu aktiv, aby splnila podmínky Evropské komise pro schválení státní pomoci. Banka původně plánovala také prodej menšinového podílu v ČSOB na akciovém trhu, od toho ale se souhlasem komise nakonec ustoupila.

ČSOB patří společně s Českou spořitelnou, Komerční bankou a UniCredit Bank mezi největší tuzemské banky podle výše bilanční sumy. Do skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring.

ČSOB koupí od mateřské KBC server Patria online