Société Générale se chystá propustit stovky pracovníků

Société Générale

Société Générale Zdroj: profimedia.cz

Société Générale
Société Générale
Société Générale
Centrála banky Société Générale v Paříži
5
Fotogalerie

Francouzská banka Société Générale podle zdrojů agentury Reuters propustí stovky lidí z investiční divize - 600 v Paříži a dalších několik set v Londýně a New Yorku. Šéf banky Frédéric Oudéa už před dvěma měsíci uvedl, že podnik sníží náklady na korporátní a investiční bankovnictví o 500 milionů eur v reakci na propad zisku této divize o více než polovinu za čtvrté čtvrtletí. Société Générale vlastní většinový podíl v české Komerční bance.

Investiční divize Société Générale zaměstnává zhruba 18 tisíc lidí ve 30 zemích. Management banky se má příští týden setkat se zástupci odborů a plán s nimi prodiskutovat, uvádí zdroj z banky. „Rušení míst bude provedeno prostřednictvím dobrovolných odchodů,“ řekl dnes jeden z odborářů. Mluvčí banky záležitost odmítl komentovat.

Akcie velkých evropských bank se v tomto roce odrazily ode dna, to ale není případ Société Générale. Její akcie v uplynulých 12 měsících ztratily asi 39 procent hodnoty.

Oudéa je ve funkci od roku 2008. Začátkem letošního února už potřetí od doby, co bance šéfuje, snížil cíl zisku. Oudéa je pod tlakem investorů a v únoru řekl, že banka prodá více aktiv, než plánovala, převážně ve východní Evropě.