Société Générale zaplatí 22 miliard. Podplácela libyjské úředníky a manipulovala se sazbou

Société Générale

Société Générale Zdroj: ctk

Société Générale
Centrála banky Société Générale v Paříži
Société Générale
4
Fotogalerie

Francouzská banka Société Générale zaplatí v USA a ve Francii více než jednu miliardu dolarů (téměř 22 miliard korun) kvůli uplácení libyjských úředníků v éře Muammara Kaddáfího a kvůli manipulacím s klíčovou Londýnskou nabízenou mezibankovní úrokovou sazbou (LIBOR). Informovala o tom dnes agentura Reuters.

V USA banka zaplatí 585 milionů dolarů za korupci libyjských úředníků, která trvala několik let, a 275 milionů dolarů za manipulace s LIBOR. Kvůli těmto manipulacím se Société Générale rovněž dohodla s Komisí pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) na pokutě 475 milionů dolarů. S francouzským ministerstvem financí se banka v rámci celkového urovnání dnes dohodla na zaplacení pokuty 250 milionů eur (6,4 miliardy Kč/293 milionů USD). Tato suma bude z částky placené v USA odečtena, takže celková pokuta lehce přesáhne miliardu dolarů. Jak uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti, jde o první usnesení týkající se korupce v zahraničí, na kterém spolupracovaly americké a francouzské úřady.

Sankce pokrývají rezervy, které si banka na tyto účely vytvořila, celkově si dala stranou 2,3 miliardy eur.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti banka v letech 2004 až 2009 vydala na úplatky přes 90 milionů dolarů, aby si zajistila 14 investic libyjských státních finančních institucí.

K LIBOR se pozornost veřejnosti obrátila v roce 2012, kdy vyšly najevo rozsáhlé manipulace s referenčními sazbami. Velké banky v době finanční krize v letech 2007 až 2009 s tichým souhlasem vlád a centrálních bank hlásily nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby jim nehrozily existenční problémy. Nedostatečné kontroly nad stanovováním sazby LIBOR a dalších referenčních sazeb v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k tomu, aby manipulovali se sazbami pro osobní prospěch. Investoři obvinili z manipulace s LIBOR 16 bank, včetně Citigroup, Barclays, Deutsche Bank, HSBC a UBS.