Šok na koruně. Česká měna přišla o významnou podporu, spekulanti se jí začali zbavovat

Pod českou korunou se potenciálně otevřela propast

Pod českou korunou se potenciálně otevřela propast Zdroj: ilustrace e15

Pod českou korunou se potenciálně otevřela propast. Česká národní banka totiž formálně ukončila režim devizových intervencí, který ohlásila loni v květnu a jehož smyslem bylo předcházet přílišnému oslabování koruny. Spekulanti po rozhodnutí centrální banky okamžitě naskočili na korunu a poslali ji během minut takřka o procento dolů. Podle ekonomů tlak na slabší korunu může dále pokračovat, přinejmenším totiž oslabila významná podpora české měny od centrální banky. 

„ČNB již od října 2022 neintervenuje na devizovém trhu proti oslabování koruny. Bankovní rada dnes formálně ukončila intervenční režim oznámený v květnu 2022 a zároveň obnovila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv,“ uvádí zpráva z měnověpolitického jednání ČNB. Bankéři zároveň uvedli, že ČNB korunu zcela neopouští. „ČNB bude v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu vždy z principu bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu, kdykoli to bankovní rada uzná za nezbytné,“ dodává zpráva. 

Ačkoli ČNB podle svých slov i dostupných statistik intervenovala naposledy před zhruba deseti měsíci, investoři stále počítali s tím, že pokud česká měna výrazněji oslabí, banka začne nakupovat koruny za eura ze svých rezerv a českou měnu tím podpoří. Loňská praxe ukázala, že ČNB spouští intervence přibližně kolem kurzu 24,70. Investoři tak přišli o určité vodítko v řízení koruny centrální bankou, což se odrazilo v jejím bezprostředním poklesu. „Kurz koruny ihned po zveřejnění rozhodnutí o ukončení intervencí prudce oslabil. Lze předpokládat, že koruna bude dále oslabovat,“ soudí ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka. 

Ekonomové zároveň předpokládají, že ukončení intervenčního režimu je signálem pro uvolnění měnové politiky. „Důležitý je hlavně signál, který tím banka vysílá trhům. Z pohledu investorů odstranila určitou ,jistotu‘„ že koruna v případě tlaku neoslabí moc. Zároveň jde o potvrzení, že se směr politiky láme od utahování směrem k uvolňování. Pro korunu jde tedy o negativní zprávu,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk. 

Koruna v reakci na zprávy z ČNB oslabila podle dat portálu Yahoo Finance až pod 24,20 koruny za euro, což znamenalo oproti ránu propad o více než procento.