Koruna se výrazně propadla. Ocitla se pod tlakem spekulantů kvůli plánům ČNB

Ilustrace

Ilustrace Zdroj: Veronika Kolářová, E15

Před týdnem v pondělí se domácí měna dostala na dosah kurzu 24,20 korun za euro, což byla nejslabší letošní hodnota. Během pěti dnů se koruna propadla o 45 haléřů, tedy o 1,4 procenta. Spolu s druhým březnovým týdnem, kdy se globální trhy rozkývaly v důsledku pádů amerických bank, to byl nejhlubší týdenní propad koruny za poslední rok. Ovšem tentokrát to byla čistě domácí záležitost.

V úterý 18. července viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová v rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny uvedla, že měnové podmínky v ekonomice jsou utažené dostatečně, a centrální bankéři tak řeší otázku, kdy začít snižovat úrokové sazby.

Vedle sazeb na úrovni sedmi procent další restrikci přidával silnější kurz koruny, u kterého podle Zamrazilové lze čekat oslabení asi o korunu (zhruba čtyři procenta) v horizontu jednoho roku.

Ač nešlo o převratné informace – v mnoha ohledech odpovídají prognóze ČNB – jejich vyznění trochu vypadalo jako obrat v postoji ČNB. Domácí centrální banka dosud opakovaně odmítala spekulace trhu, že bude výrazně snižovat úrokové sazby. Současně bankovní rada zdůrazňovala přínosy silné koruny ke krocení inflace a mnozí členové včetně guvernéra Aleše Michla se vyslovovali pro politiku dlouhodobě silné koruny.

V úterý 25. července, než začala platit mediální karanténa pro bankovní radu před měnovým zasedáním, zazněly z České národní banky hlasy, že domácí úrokové sazby nepůjdou rychle dolů. Kromě standardního vyjádření k měnové politice šlo nepřímo o slovní intervenci ve prospěch koruny a korekci vystoupení v parlamentu. Devizový trh to pochopil a česká měna se postupně vrátila k úrovni okolo 24 korun za euro a v pátek odpoledne i pod tuto hranici.

Ve čtvrtek bude bankovní rada ČNB jednat o měnové politice, změna sazeb se nečeká. Spíše než samotné rozhodnutí bude důležitý výhled na další kroky.

Bankovní rada už ví, že když opatrně otevře dveře snižování úrokových sazeb, může je velmi rychle přibouchnout oslabení koruny. Pokud platilo, že jedno zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu nahradí posílení kurzu zhruba o jedno procento, platí to i opačně. Oslabení koruny působí podobně jako snižování sazeb. S nadsázkou tak už jeden „cut“ ve druhé půlce července nastal.