Špatné úvěry a odpisy přivedly italskou UniCredit do ztráty 14 miliard eur

UniCredit

UniCredit

Italská bankovní skupina UniCredit vykázala za loňský rok čistou ztrátu 14 miliard eur (383 miliard korun), zejména kvůli rozsáhlým odpisům a špatným úvěrům. Banka podle agentury ANSA také uvedla, že v rámci pětiletého plánu na snížení nákladů hodlá zrušit 8500 pracovních míst, včetně 5700 míst v Itálii.

Banka, která působí i v České republice, na konci loňského roku zaměstnávala zhruba 148 tisíc lidí. Ztráta byla pro analytiky velkým překvapením, někteří z nich hovoří o šokujícím výsledku. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru očekávali čistý zisk 916,5 milionu eur. Skupina UniCredit dnes nicméně vyloučila potřebu zvyšovat kapitál, takže její akcie chvíli po zveřejnění výsledku hospodaření přidávaly více než šest procent.

UniCredit je podle objemu aktiv největší bankou v Itálii. Banka uvedla, že v loňském roce zvýšila rezervy na špatné úvěry téměř o polovinu na 13,7 miliardy eur. Odpisy majetku dosáhly devíti miliard eur. UniCredit se tak snaží očistit účetní bilanci před blížícím se hodnocením bankovního sektoru evropskými regulátory.

„Rok 2013 byl pro UniCredit zlomový,“ uvedl generální ředitel Federico Ghizzoni. „UniCredit je nyní silnější a je připravena hrát čím dál významnější roli při poskytování úvěrů domácnostem i podnikům v Itálii i v Evropě,“ dodal. V letošním roce počítá skupina UniCredit podle Ghizzoniho s čistým ziskem kolem dvou miliard eur.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy. Česká UniCredit Bank patří mezi největší tuzemské banky. Působit v tuzemsku začala v listopadu 2007, kdy vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.

Jiří Kunert: bankám se díky intervenci trochu vylepší účetnictví