Spořitelna bude peníze z anonymních knížek vyplácet ještě tři roky

Pavel Kysilka

Pavel Kysilka Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká spořitelna plánuje prodloužit lhůtu na výplatu peněz z anonymních vkladních knížek do konce roku 2015, tedy o tři roky. Peníze, které si lidé nevyberou, hodlá věnovat na podporu vědy a vzdělání. Spořitelna odhaduje, že nakonec na knížkách zůstane zhruba 1,3 miliardy korun, nyní je tam asi o miliardu více. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval šéf banky Pavel Kysilka.

Podle zákona si klienti mohou peníze z promlčených anonymních vkladních knížek vyzvednout do konce letošního roku, vkladních knížek na jméno se to netýká.

Ke konci května měli lidé uloženo na 2,53 milionu anonymních vkladních knížek České spořitelny stále 2,39 miliardy korun. Z původního objemu 121 miliard korun na 6,6 milionu knížek si tak klienti vybrali více než 98 procent peněz.

V současnosti spořitelny eviduje výběry z anonymních vkladních knížek v desítkách milionů korun měsíčně. Očekáváme, že kampaň, kterou spustíme 8. června, posílí apetit klientů,“ dodal šéf spořitelny.

O formě výplaty vkladů i po konci letošního roku bude ještě Česká spořitelna podle své mluvčí Heleny Matuszné informovat.

„Pokud to legislativa umožní i po roce 2012, bude Česká spořitelna nadále postupovat stejně jako doposud. Zatím nemáme žádné informace o tom, že by legislativa měla v budoucnu znemožnit vyplácení promlčených vkladů,“ uvedla dříve banka. Zbylé peníze, tedy předpokládaných 1,3 miliardy korun, spořitelna postupně vloží jako základní kapitál do právě vznikající nadace. Z výnosů vložených peněz bude nadace podporovat nejtalentovanější vědce a pracovníky z technických a přírodních oborů.

„Bude tu například možnost vycestovat do zahraničí na špičková pracoviště a zároveň umožnit návrat,“ uvedl Kysilka. Podle něj by výnosy z kapitálů nadace mohyl být v desítkách milionů korun ročně.

Česká spořitelna musí podle zákona anonymní vkladní knížky zrušit kvůli větší ochraně proti praní špinavých peněz. Úspory na anonymních vkladních knížkách již spořitelna od roku 2003 neúročí, a vklady tak nepřinášejí majitelům žádné zisky.