Správce Lehman Brothers: Bankéři se z krize nepoučili

Lehman Brothers

Lehman Brothers Zdroj: kolaz e15

Investiční bankéři se nedokázali z finanční krize dostatečně poučit. V rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag to řekl správce zkrachovalé americké investiční banky Lehman Brothers Bryan Marsal, který pracuje v poradenské společnosti Alvarez & Marsal.

„Zaregistroval jsem v bankách určité změny, například v řízení rizika. Základní filosofie se však nezměnila,“ uvedl Marsal. „Každý je připraven podstoupit vysoká rizika, jakmile vidí šanci, že tak vydělá o něco více peněz než konkurence,“ dodal.

Banka Lehman Brothers vyhlásila bankrot v polovině září 2008 a stala se symbolem globální finanční krize. Pád této banky byl největším podnikovým bankrotem v dějinách Spojených států.

„Řízení rizik bylo příliš špatné a finanční situace banky nebyla dostatečně solidní,“ řekl ke krachu banky Marsal. Upozornil rovněž, že některá opatření, jež mají bránit podobným kolapsům ve finančním sektoru, zatím nejsou příliš účinná. „Předpisy pro lepší řízení rizik například zůstávají dost neurčité,“ uvedl.

Společnost Alvarez & Marsal nyní radí Řecku i některým dalším evropským zemím, které se potýkají s dluhovými problémy. „V bankovní krizi se již Evropa odrazila ode dna. V oblasti státních dluhů má ale možná to nejhorší ještě před sebou,“ řekl Marsal.

Jeho firemní partner Tony Alvarez se podle agentury DPA nicméně domnívá, že bankrotu silně zadluženého Řecka je možné zabránit. „Kdyby přece jen došlo k insolvenci, pak by mělo Řecko i Evropská unie učinit vše pro to, aby proběhla řízeným způsobem, a omezily se tak škody,“ řekl Alvarez.