Start-up Twisto vyrostl za rok trojnásobně, zprostředkoval platby za téměř miliardu

Twisto karta

Twisto karta Zdroj: Twisto

Posílení offline služeb a expanze na polský trh v loňském roce zajistila pokračující růst české platební aplikace Twisto. Ta v minulém roce dosáhla výnosu více než miliardy korun, přičemž nejvíce rostly zprostředkované platby, kterých proběhlo 1,34 milionu. Růst dosáhl tří set procent.

Český start-up, který své působení založil na zprostředkování odložených plateb v e-shopech, se chce v následujících letech zaměřit především na každodenní platby. Kromě vlastní karty a platebního náramku chce na začátku letošního roku mezi prvními spustit také službu Apple Pay. „Daří se nám potvrzovat, že Twisto je v otázce denních plateb výrazně pokrokovější než tradiční banky,“ říká šéf Twista Michal Šmída.

Letos rovněž Twisto spustí také možnost debetních plateb navázaných na stávající účty zákazníka, sloužit mají především pro platby v řádu stovek korun. V návaznosti na nově získanou licenci od ČNB také začne služba nabízet možnost rozložení platby, která funguje na principu spotřebitelského úvěru v mobilní aplikaci.

I přes pokračující růst zatím start-up není v černých číslech, což zástupci firmy vysvětlují tím, že prioritou je v následujících měsících expanze na další trhy. Těmi má být Slovensko a Rumunsko. „Na konci letošního roku chceme být ziskoví na českém trhu, soustředit se ale budeme například na rozšíření týmu vývojářů,“ dodává Šmída. Pro Twisto v současnosti pracuje asi 80 lidí. Twisto účet, hlavní produkt společnosti, nyní využívá asi 52 tisíc lidí. Celkem aplikaci využilo více než půl milionu lidí.

Nejvýznamnější konkurencí českého start-upu je britský projekt Revolut, který se kromě plateb kartou a převodů měn soustředí také na transakce kryptoměn.